pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Tűzijátékok borították be Kína egét a ló évének kezdetén

2014.01.31. 06:15 Pekingi Zsazsa

Szemkápráztató utcai tűzijátékokkal, fülsiketítő petárdadurrogtatással köszöntötték a több évszázados tradícióknak megfelelően a holdnaptár szerinti újévet Kína-szerte: péntektől már a ló évét írják.

ló-éve-ünneplés-2.jpg

Kína legnagyobb családi ünnepe kezdődött hosszas munkaszünettel, amelyet a kínaiak hagyományosan szülőföldjükön töltenek. Százmilliók ültek csütörtök este a családi asztalhoz, amely körül többnyire csak ezekben a napokban, az év fordulóján vannak ennyien.

Az újév köszöntéséhez kapcsolódó kínai szokások között vannak általánosak és helyiek, de egy majdnem biztos, a húsos batyu (csiaoci), amit még a városokban is sok helyütt maguk készítenek a családok, nem hiányozhat az ünnepi menüből.

Az év utolsó napjának évtizedek óta elmaradhatatlan velejárója a központi televízió újévi gálája, amelyben esztrád műsor, kabaréjelentek, bűvészmutatványok, énekes, táncos előadások kapnak helyet. Idén is volt belőlük bőséggel és hozzájuk még dalárdák, egyenruhás színpadi fellépések és hasbeszélő is.

CCTV-gála.jpg

A sztárvendégek között volt a magyar Attraction látványszínház, az örökszép Sophie Marceau francia színésznő, Jackie Chan harcművész, komikus, és fellépett Lan Lan világhírű kínai zongoraművész is.

Az elkövetkező napokban vidéken a rokonság kölcsönös látogatása lesz soron és a szórakozás, az eszem-iszom, a parkok, vásárok látogatása, vurstli, céllövölde. Egyre többen utaznak a szabadság idején külföldre is.

A 12 állatjegyből álló kínai horoszkóp szerint a ló éve következik. Ez a jegy a hetedik a sorban, a kínaiak egyik legkedvesebb állata, az emberek hasznos, tisztelt társa, amelyben megbíznak. Nemcsak az utazás szimbóluma, de a gyors sikeré, a versenyé is. A tüzes csoportba tartozik, a harcot, a szenvedélyt és a vezetést is összefüggésbe hozzák vele.

ló-éve-ünneplés-7.jpg

A ló rangot ad - tartják a kínaiak, s állítólag a ló évében születettek adnak a ruházkodásukra, megjelenésükre és a beszédükre. A ló éve 2015. február 18-ig fog tartani, s a kínai asztrológusok jó évet jósolnak a ló évében születetteknek, de figyelniük kell arra, hogy - ha kell - csendben legyenek, és nagyobb türelmet tanúsítsanak a szokásosnál. A közfelfogás szerint amúgy is mindenkinek a saját éve nehezebb és ezért fokozott óvatosságot, körültekintést igényel az érintettektől.

A most kezdődött holdújévre jellemző lesz az emberek határozott kiállása az elveik mellett, ami egyben azt is jelenti, hogy nem a tárgyalásos kompromisszumkeresés időszaka következik - vélik egyes asztrológusok. Az egyéb jellemzőket is figyelembe véve, a mostanival megegyező legutóbbi ló év 1954-ben volt, amikor Dien Bien Phunál a vietnami csapatok legyőzték a franciákat. 1894 pedig az első japán-kínai háború kezdő éve volt. A jó hír - mondják a szakemberek -, hogy a részvénypiacon élénkülés várható.

A híres-neves "lovak" között sorolják fel például Paul McCartney-t, Harrison Fordot, Leonard Bernsteint, Puccinit, Isaac Newtont, Rembrandtot, Nyikita Hruscsovot és Theodore Rooseveltet is. Jackie Chan és Hu Csin-tao kínai exállamfő is a ló évében született. A világ vezető hatalmainak első emberei között meglepően sok "ló" akad. Így Angela Merkel német kancellár, Francois Hollande francia elnök, Abe Sindzó japán kormányfő és David Cameron brit miniszterelnök.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása