A képeken Kína top séfje, Qiang Zhentao készíti a "Buddha Jumps Over the Wall" (Buddha átugrik a falon) nevű híres levest Délkelet-Kínai Fucsien tartományában január 12-én.
A "Buddha átugrik a falon", vagy "Fo Tiao Qiang" a leghíresebb fucsieni fogás, amely harminc összetevőből áll, köztük cápauszonyból, csigából, fürjtojásból, disznókörömből, tengeri uborkából. De kell bele japán gomba, szárított paprika, hunani sonka és gyömbér is.
Több mint száz éve ismert a leves világszerte, és a késői Qing-dinasztia (1644-1911) idején Zheng Chunfa készítette el először, aki egy vezető séf volt egy helyi étteremben. Esküvőkre és családi ünnepekre készítik, esetleg vegetáriánusok "ugratásához". Állítólag a legenda szerint az amúgy sztoikus Buddha olyan éber lett a levestől, hogy szó szerint átugrott egy falat, hogy elinduljon felkutatni az étel összetevőit.
Londonban, a Kai nevezetű elit kínai étteremben szolgálják fel a Luxurynet.ru szerint a világ legdrágább levesét. A "Buddha Jumps Over the Wall" (Buddha átugrik a falon) nevezetű étel pár évvel ezelőtt került a Michelin-csillagos hely étlapjára, és akkor 108 fontba, vagyis mai árfolyamon közel 40 ezer forintba került.
Az étterem vezetői arra kérik állítólag azokat az ínyenceket, akik meg szeretnék kóstolni a különleges levest, hogy előtte öt nappal regisztráltassák magukat az étteremben, ugyanis az étel nehezen beszerezhető összetevőket igényel.
A Kai séfje, Alex Chow azt tanácsolja, hogy otthoni körülmények között senki se próbálkozzon a leves megfőzésével, ugyanis a hozzávalók beszerzése majdnem ugyanakkora összegbe fog kerülni, mintha az étteremben készült volna az étvágygerjesztő.
Utolsó kommentek