pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Félmillióan halnak meg idő előtt évente a légszennyezés miatt Kínában

2014.01.08. 06:30 Pekingi Zsazsa

Évente akár félmillió ember idő előtti halálához is hozzájárulhat a légszennyezés Kínában - állítja Csen Csu volt egészségügyi miniszter egy tanulmányában, melyet a 21cbh.com hírportál idézett.

chen-zhu-1.jpgCsen Csu

Csen Csunak a Lancelot című egészségügyi szaklapban megjelent, a környezetvédelmi minisztériumban dolgozó három szerzőtársával együtt jegyzett írása szerint a kelet-ázsiai országban évente mintegy 350-500 ezer ember életét rövidíti meg a levegő szennyezettsége. A 2007 és 2013 között egészségügyi miniszterként szolgált, számos kínai és nemzetközi díjat jegyző Csen és kollégái tanulmányukban ennek okaként az ipari létesítmények és az utakon közlekedő gépjárművek károsanyag-kibocsátását, valamint a szén égetését nevezik meg. A probléma kezelése nem könnyű feladat, mivel a szennyezés számos forrásból származik, melyek ráadásul egy adott régión vagy városon belül földrajzilag is távol esnek egymástól - írják a szakemberek. Amennyiben a kínai kormány kezelni tudná a problémát, évente 200 ezerrel kevesebben halnának meg idejekorán - becsülik a kutatók.

szmog-1.jpg

Egy korábbi, szintén a Lancelot szaklapban megjelent tanulmány ennél is pesszimistább, mondván a finom porszemcsék, vagyis a 2,5 mikrométer átmérőjűnél is kisebb szennyezők (PM2,5) belélegzése csak 2010-ben 1,2 millió ember idő előtti halálához járult hozzá. Csen és társai szerint viszont a korábbi tanulmány túlbecsüli a szennyezés hatásait, s ilyen magas értéket csak a legrosszabb esetben érne el az áldozatok száma.

A 21cbh.com-nak nyilatkozó korábbi szerző azonban álláspontját védve úgy érvelt: a 2012-es tanulmány a most megjelentnél pontosabb, ugyanis utóbbi nem veszi figyelembe a PM2,5 hatásait, csak az annál nagyobb (PM10) szennyezőanyagok egészségre gyakorolt hatását vizsgálja.

szmog-2.jpg

A légszennyezés kezelése a kínai kormány prioritásai között szerepel, annak kezelésére szeptember közepén átfogó, minden korábbinál szigorúbb kezelési tervet tettek közzé. A 84 pontos rendelkezés célja a hagyományos energiaforrások visszaszorítása, az autók számának csökkentése, a vas- és acéltermelés kapacitásainak megvágása, a környezetszennyezők szigorúbb büntetése. A helyzet kezelése hosszú távú kihívásnak ígérkezik: a cselekvési terv következetes véghezvitele esetén is legalább 10 évet vesz igénybe - vélik a kínai sajtóban nyilatkozó szakértők.

Forrás: MTI, SCMP, Telegraph

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása