pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Így lesz Kína bornagyhatalom

2013.11.24. 09:00 Pekingi Zsazsa

Szakértői előrejelzések szerint 2017-re Kína borfogyasztása akár a 3 milliárd litert is elérheti, miközben a forgalmi érték megduplázódik, elérve az akár 90 milliárd jüant is. Kínára nem csak óriási felvevőpiacként gondolnak a külföldi borászatok, hanem kitűnő bortermelő vidékként is. Többek között francia és ausztrál borászatok kezdték meg kínai szőlőbirtokaik kialakítását.

kina-bortermeles4.jpg

Hebei tartomány Changli megyéjében már 400 évnyi tapasztalattal bírnak a szőlőtermesztés területén. Az évi kb. háromezer óra napsütésnek hála az itt szüretelt szőlő cukortartalma magas. 2002 júliusában Kína híres baijiu előállítója, a Guizhou Maotai Csoport is Changli megyében, a Fenghuang, azaz Főnix-hegy lábánál hozta létre első szőlőbirtokát. Az itt termelt szőlőfajta kiválasztásáról a Maotai Changli, egyben a Maotai által áprilisban megszerzett Chateau Loudenne elnöke, Zhong Huaili elmondta:

„A bor hét rész alapanyag és három rész mesterség. A saját és az együttműködő birtokok összesen több mint tízezer hektáron termelnek, ami garantálja a Maotai Borászat szőlőellátását."

kina-bortermeles5.jpg

Tizenegy év alatt a Maotai Borászat mindig kitartott amellett az elv mellett, hogy csak az ital színét cserélik le, a minőségét nem, utalva arra, hogy vörösborból is olyan kiváló minőségre törekszenek, mint az áttetsző baijiuból. A legkiválóbb szőlőből, a legfejlettebb francia, olasz és spanyol berendezéseket használva állítják elő a Maotai bort. 2008 óta évente átlagosan 30%-kal nő a Maotai borok piaci részesedése. A Maotai Borászat már több mint évi 10 millió liter bort állít elő, és a cég beruházásainak mértéke is meghaladta a 100 millió jüant.

„Minden évben legalább 25%-kal növekedünk, és már több százmilliós a forgalmunk. Azonban a belföldi piachoz viszonyítva nagyon kicsik vagyunk. Még 2% sincs a piaci részesedésünk, ebből is látható mekkora a piac."

kina-bortermeles11.jpg

A piaci lehetőségekre alapozva 2008-ban kezdték meg a Maotai birtok kiépítését, amely a környezetbarát termelést egyesíti a turisztikai hasznosítással, miközben évi egymillió liter bort is képes előállítani.

„A következő 2-3 évben, a birtok kiépülésével lehetséges, hogy csak ez a terület őrzi meg a Maotai márkanevet, máshol pedig egy új márkanevet vezetünk be."

kina-bortermeles7.jpg

A belföldi piacon betöltött úttörő szerepen kívül a Maotai Borászat külföldön is aktív. A 132 hektáron elterülő Chateau Loudenne Bordeaux Médoc borvidékének egyik legrégebbi borászata. A Maotai Csoport idén április 26-án vásárolta fel a Chateau Loudenne-t. Tavaly év végén a henani Chateau Internationallal lépett szövetségre a Maotai Borászat, így az egész világon elérhetővé váltak a Maotai borai.

„A külföldi akvizíciók nemcsak a belföldi márkaépítést szolgálják, hanem a márkanév nemzetközivé tételét is. Eközben azt tervezzük, hogy a csoport több leányvállalatát is tőzsdére visszük, köztük van a Maotai Borászat is."

A minőségi borok iránti, exponenciálisan növekvő kínai kereslet következtében, 2010-ben Kína vált a bordeaux-i borok legnagyobb exportpiacává.

kina-bortermeles2.jpg

A világ nagy borrégiói közül a bordeaux-i kétség kívül az egyik legnagyobb becsben tartott. Néhányszáz év alatt a régió nemcsak nagymennyiségű bort exportált, hanem angol és holland befejtetői rohamokat is látott. Mára a kínai befektetők is megjelentek a borrégióban. A kínai befektetők között vannak nagy állami vállalatok, magánvállalatok, de milliomosok és hírességek is. A felvásárlásokat követően azonban a kínai befektetők nem forgatják fel a borászatokat, megtartják eredeti alkalmazottait, termelési módszereit és méretüket, szokásos üzletmenetüket.

kina-bortermeles6.jpg

2011-ben a kínai élelmiszeripari óriás, a Zhongliang Csoport (angol rövidítéssel COFCO) felvásárolta a francia Chateau de Viaud-ot. Ezzel a Zhongliang vált az első kínai céggé, amely bordeaux-i akvizíciót hajtott végre. A felvásárlás egyben jelezte a Zhongliang Csoporthoz tartozó Nagy Fal (Great Wall) borok új nemzetközi korszakának kezdetét. A korábbi átcímkézési gyakorlattól eltérően a Zhongliang franciaországi befektetése teljes mértékben a bortermelésről szól. A Zhongliang alelnöke, Chi Jingtao elmondta:

„A kínai borászat számára nagy jelentőséggel bírnak a francia borászati technikák, menedzseri tudás, és a szektor fejlődésének szabályozása."

kina-bortermeles9.jpg

A francia borászati körökben nagyon optimistán tekintenek a kínai borászat jövőjére, és hisznek abban, hogy Kína képes előállni saját különleges borával. A francia Union Des Grands Vins elnöke elmondta:

„Úgy hiszem, hogy Kína nagyon jó mezőgazdasági adottságokkal rendelkezik. A francia fajtáktól különbözőeket is lehet termelni, a különböző földrajzi, klimatikus és kulturális környezet miatt."

kina-bortermeles3.jpg

Kínára nem csak óriási felvevőpiacként gondolnak a külföldi borászatok, hanem kitűnő bortermelő vidékként is. 2009-ben többek között francia és ausztrál borászatok kezdték meg kínai szőlőbirtokaik kialakítását. A 120 éves borászati múltra visszatekintő Zhangyu (Changyu) borászat is több új birtokot alakított ki Ningxiában, Shaanxiban, Liaoningben, Pekingben és Yantaiban. A Zhangyu hatmilliárd jüant készül befektetni a Shandong tartománybeli Yantaiban, ahol egy borászati, értékesítési és turisztikai célú komplexumot alakítanak ki, egyben pedig felgyorsítják a nemzetközi piacra lépést. A Zhangyu vezérigazgatója, Zhou Hongjiang elmondta:

„A saját termelésű termékeinken kívül külföldi, minőségi, versenyképes, a kínai fogyasztók számára megfelelő termékeket is bevezetünk a kínai piacra. Ez a Zhangyu nemzetközivé tételének egy fontos lépése."

kina-bortermeles12.jpg

A hagyományos bortermelő országokban való befektetéseken kívül a kínai befektetők más, a bortermelésbe később bekapcsolódó országokban is befektetnek. A Puzui Csoport elnöke, Zhu Xinli Ausztráliában vásárolt egy borászatot. Öt év elteltével az ott készült bor már megjelent a kínai boltok polcain. Zhu Xinli is a kínai piacot tekinti legfontosabb célpontjának.

„2004-ben Ausztrália tízmillió ausztrál dollár értékben szállított bort Kínába, a 2010-es export viszont már 140 millió dollárt tett ki."

Öt évvel ezelőtt, amikor Zhu Xinli Ausztráliában megvásárolható borászatot keresett, nagy értetlenség fogadta.

„Amikor befektetési célpontot kerestünk sokan kérdezték, hogy Lisa, miért kellene veled üzletelnünk, milyen előnyöket tudsz nyújtani? Mondtam, hogy a mi előnyünk, hogy meg akarjuk venni a borászatodat. De nem értették, hogy miért is akarnék borászatot venni?"

kina-bortermeles10.jpg

Azonban csupán néhány év kellett ahhoz, hogy a világ borászatai és borkereskedői nagyon vonzó partnerként kezdjék látni a kínai üzletembereket. 2011-ben Kína 1,4 milliárd dollár értékben 360 millió liter bort importált, ami 27%-os volumenbeli és 80%-os értékbeli növekedést jelent 2010-hez képest.

Szakértői előrejelzések szerint 2017-re Kína borfogyasztása akár a 3 milliárd litert is elérheti, miközben a forgalmi érték megduplázódik, elérve az akár 90 milliárd jüant is. A francia borászatok szövetségének elnöke elmondta:

„Jelenleg Kína a világ 10 legnagyobb borfogyasztója között van, pedig minden emberre csak évi egy pohár bor jut. Képzelje el, ha mondjuk két éven belül minden ember 2-3 pohár bort inna, akkor biztosan Kína lenne a legnagyobb fogyasztó."

kina-bortermeles1.jpg

Kínában azonban a borászat még mindig gyerekcipőben jár, ahogy a borfogyasztás is. Kínában egy fogyasztóra 1,1 liter bor jut, ami a több mint 3 literes világátlagtól messze elmarad. A külföldön borászatokba befektetők nagyon optimistán tekintenek a kínai borpiac jövője felé, azonban a Huang Yiming a Guangxi-i Szeszipari Egyesülettől arra hívja fel a figyelmet, hogy több időre van szükség ahhoz, hogy a bor megszokottá váljon a kínai emberek életében.

„A helyzet hasonló ahhoz, mint amikor a sör kezdett Kínában elfogadottá válni. Ahhoz 20 év kellett, a bornak is szüksége van még kb. 10 évre."

Forrás: China Radio International, Írta/fordította: Zoli

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása