pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Lekerült az óriáspanda a veszélyeztetett fajok listájáról

2016.09.05. 10:15 Pekingi Zsazsa

Kínai kutatók két évtizedes munkával elérték, hogy az óriáspanda már nem tartozik többé a veszélyeztetett faj besorolásba. Az elmúlt 10 év alatt 17 százalékkal nőtt vadon élő populációjának egyedszáma.

o_ria_spanda.jpg

A Természetvédelmi Világszövetség kihalással fenyegetett állatok vörös listáján a "veszélyeztetett" kategóriából eggyel lejjebb került, így mostantól a "sebezhető" kategóriába sorolják. A jó hírt egy nemzetközi vöröslista-konferencián jelentették be, ahol a változásokról számoltak be.

1995-ben alig 1000 vadon élő egyedről tudtak, a szám 2003-ra elérte az 1600 példányt. Azóta további 17 százalékos állomány-növekedés következett be, 2013-ban már 1864 állatot vettek számba a kínai erdészeti minisztérium szerint. A legutóbbi becslések szerint 1864 felnőtt és 2060 kölyökpanda él ma.

Számadataik szerint élőhelyük területe is 12 százalékkal növekedett. Mindez a Természetvédelmi Világalap jelentése szerint a Jangce és a Sárga folyó felső szakaszán az erdővédelmi törekvéseknek, és a természetes rezervátumok megalapítását célzó erőfeszítéseknek köszönhető.

A Pekingi Egyetem professzora, Lu Cse viszont a South China Morning Postban korábban figyelmeztetett, hogy a jónak tűnő számok ellenére, az óriáspanda státuszának módosítását nagyon át kell gondolni, mivel élőhelyét egyre inkább veszélyezteti a széttöredezés, valamint sok érintetlen terület tűnik el az útépítések miatt.

A faj regenerációját egyébiránt nagyban nehezíti notóriusan nehézkes szaporodása. Védelme viszont Kínában már a nemzeti büszkeség kérdése lett.

Mindenesetre a Természetvédelmi Világszövetség hivatalos véleménye szerint megállt az óriáspandák számának csökkenése, és ez azt bizonyítja, hogy a kínai állam fajvédelemre tett intézkedései hatásosak.

Arra viszont felhívják a figyelmet, hogy ez a növekedés nem biztos, hogy hosszú életű lesz, mert a klímaváltozás miatt az óriáspanda természetes élőhelyének, a bambuszerdőknek több mint az egyharmada ki fog pusztulni az elkövetkező 80 évben, és akkor újra csökkenni fog a számuk.

Forrás: Index, BBC, hirado.hu, Telegraph, South China Morning Post,

FOTÓ: OEL SARTORE, NATIONAL GEOGRAPHIC PHOTO ARK, ZOO ATLANTA

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.