pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

A Dél-kínai tengeren készül a "bonyolult helyzetek" kezelésére a kínai flottilla

2014.02.05. 06:10 Pekingi Zsazsa

Tengeri gyakorlatok sorozatát hajtja végre a napokban egy kínai flottilla, amely alig több mint egy hete járőrözést végzett "Kína területének legdélibb" pontjánál a vitatott hovatartozású Cengmu (James) zátonynál.

kínai-flotta-gyakorlat-2.jpg

Tíz tengeri gyakorlatot végrehajtva elhagyta az Indiai-óceánt Kína három hadihajója és irányt vett a Csendes-óceán nyugati vizei felé - jelentette a kínai média kedden.

kínai-flotta-gyakorlat-1.jpg

A három hadihajóból kettő romboló, a harmadik egy kétéltű partraszálló vízi jármű. Utóbbi, a Csangpajsan korszerű fegyverzettel van felszerelve és Kína legnagyobbja ebben a kategóriában. A Vuhan és Hajkou nevű rombolók kísérőként megjárták az Ádeni-öbölt és több nagyobb szabású hadgyakorlatnak voltak már részesei.

Megfigyelők megjegyzik, hogy a köteléket a dél-kínai flotta parancsnoka vezeti.

kínai-flotta-gyakorlat-3.jpg

A hajók legénysége és tisztjeik a Malajziától mindössze 80 kilométerre található területen esküt tettek az ország szuverenitásának és tengeri érdekeinek megvédelmezésére. Malajzia haditengerészetének parancsnoka a napokban a helyi sajtóban némileg kitérően ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, nincs tudomásuk arról, hogy a kínai hajók a közelben gyakorlatoztak volna.

kínai-flotta-gyakorlat-4.jpg

Kínának több szomszédos állammal is területi vitája van a Dél-kínai-tengeren. Legfőképpen a Fülöp-szigetekkel és Vietnammal, de Malajziával és Bruneivel is.

A kínai államelnök, pártfőtitkár korábban azt hangoztatta, e viták békés, tárgyalásos megoldására törekszenek, de Kína a szuverenitását érintő kérdésekben nem hajlandó kompromisszumra, és növelni szándékozik védelmi képességeit. Hszi Csin-ping kiállt amellett, hogy Kínát tengeri nagyhatalommá kell tenni, s egy pártplénumon megjegyezte, hogy miközben az ország más államokkal mind nagyobb mértékben törekszik érdekeinek összeegyeztetésére, felkészül a "bonyolult helyzetek" kezelésére is.

kínai-flotta-gyakorlat-5.jpg

Kína tengerpartja körülbelül 32 ezer kilométer hosszú, és az ország 6500 szigetet tart a területéhez tartozónak. A hivatalos adatok szerint hárommillió négyzetkilométernyi tengeri terület tartozik az igazgatása alá. A Dél-kínai-tenger olajtartalékát 23-30 milliárd tonnára becsülik, és jelentős mennyiségű földgázt is rejt a talapzat. A térség vizei gazdagok halban és fontos szállítási útvonalak vezetnek át rajta.

Forrás: MTI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az evolúció megfordítója... vissza a fára! (törölt 2014.02.05. 11:02:55

Ez így édeskevés, ha Kína bármit is megpróbál változtatni a status quo-n, akkor az USA visszabombázza a kőkorszakba. Hajózási útvonalak elzárása is háborút jelentene, amibe Kína beleroppanna. Egyáltalán nincs rakéta védelmük, közben meg hajókat építenek, amik 50 éve már lófütyit sem érnek.
Ezek a hajók egy kisebb országnak talán átmeneti kellemetlenséget okozhatnak, de Japánnal, Dél-Koreával, USA-val szemben csak könnyű úszó célpontot jelentenek.