pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Ne túrd az orrod, ne köpködj és ne lopjad el a mentőmellényt

2013.10.05. 06:30 Pekingi Zsazsa

Az első kínai turizmusról szóló törvény - melyet még áprilisban fogadott el a kormány - az államalapítás évfordulóján, október 1-én lépett életbe. Pontosan akkor, amikor az ünnepet egyhetes munkaszünet követi, az ún. "aranyhét" és a kínaiak tömegével utaznak kül- és belföldre egyaránt. A kínai turisták civilizált viselkedését elősegítendő pedig egy - ajánlásokat és tiltásokat is tartalmazó - 64 oldalas könyvecske már szeptemberben megjelent amelyben olyan furcsaságokról is olvashatunk, hogy nyilvános helyen ne túrjuk az orrunkat és legyen mindig ápolt az orrszőrzetünk.

130517141050-china-tourists-hong-kong-camera-horizontal-gallery.jpg

A turizmustörvény egyebek mellett intézkedéseket tartalmaz a fennálló problémák orvoslására - főleg a hazai turisztikai ipar számára - mint például a turisták biztonsága, a tisztességtelen verseny vagy a kötelező bevásárlóutak szervezésének kérdése. (Az ilyen irodák bár olcsó túrákat kínálnak az ügyfeleiknek, de költségeik megtérülését a vásárlásokból kapott jutalékokkal fedezik a partner üzletekben. A törvény életbelépését követően sok utazási iroda azonnal árat is emelt, jelentette a Xinhua hírügynökség.)

53ffda01-d66d-49eb-998c-710b9d6de1fc.jpeg.png

Az új törvény főleg a hazai turizmussal foglalkozik, de néhány szakasza a külföldre utazókkal kapcsolatos szabályokat is lefedi. Nem véletlenül, hiszen az ENSZ Turisztikai Világszervezete szerint 2015-re már 100 millió kínai fog külföldre utazni. 2012-ben a kínaiak pénzköltésben már megelőzték az amerikaiakat és a németeket is, így ez a 83 millió utazó kínai rekord összeggel, közel 102 milliárd dollárral a legjobb pénzköltő nemzetközi turista lett a világon.

137970036.jpg

Persze a növekedéssel együtt a kínai turistákkal és viselkedésükkel szembeni kritikák is erősödtek, melynek híre Pekingbe is eljutott. Ezért az év elején, Wang Yang kínai alelnök felhívta az ország turistáinak figyelmét arra, hogy javítsanak a már végre a modorukon és hangsúlyozta, csak így tud kialakulni megfelelő kép a kínaiakról külföldön. A turisták viselkedéséről egy külön cikkely is foglalkozik az új törvényben.

131003132230-chinese-tourists-hong-kong-horizontal-gallery.jpg

Szeptemberben a kínai Állami Idegenforgalmi Hivatal által kiadott illusztrált 64 oldalas "Útmutató a civilizált turizmushoz" című kiadványban jótanácsokat olvashatunk a javasolt külföldi viselkedési normákról. A füzet tartalma minden területet lefed, az egyszerű szavaktól kezdve - "kérem", "köszönöm" és "elnézést" - az eltérő vagy speciális kulturális különbségekig. Ilyen például, hogy "Iránban, ne beszéljünk a csecsemők szeméről".

"Amikor külföldre látogatunk, vendégek vagyunk és a vendéglátóinkat tisztelni kell." - írja a könyvecske.

Egyéb "érdekes" intelem is található a kiadványban, például ne köpködjenek, ne a szemeteljenek a külföldön turistáskodó kínaiak vagy csak a kijelölt helyeken végezzék el egyéb "szükségleteiket".

130530chinese-tourists-115p.photoblog600.jpg

Íme néhány említésre méltó jótanács az Idegenforgalmi Hivatal kiadványából:

Fényképezés: "Amikor egy turistalátványosságnál fényképezünk, ne lökdösődjünk és legyünk türelmesek. Ne erőszakoskodjunk, hogy másokkal együtt készüljön kép rólunk, de ne is zavarjunk másokat, ha ők fényképeznek. Ha megkérünk valakit, hogy készítsen felvételt nekünk, azt a végén köszönjük meg."

Toalett használat: "Ne foglaljuk le hosszú időre a nyilvános WC-t. Ne hagyjunk magunk után semmilyen nyomot az ülőkén és öblítsük le WC-t használat után."

Sor elejére ugrás: "Tartsuk tiszteletben a közösségi szabályokat. A sor elejére ugrás semelyik országban sem elfogadható."

Borravaló: "A szolgáltatóiparban sok országban szokás borravalót adni. Ha úgy gondoljuk, hogy jó volt a kapott szolgáltatás, adjunk megfelelő borravalót."

Büféasztalnál: "Amikor büfévacsorán vagyunk, csak annyi ételt szedjünk amennyit el tudunk fogyasztani. Ne pazaroljuk az ételt."

Előadáson: "Tiszteljük meg az előadóművészeket. Tapsoljunk a produkció végén, ezzel mutatjuk ki hálánkat a művésznek. Függöny előtti 'kitapsoláskor' csatlakozzunk a többiekhez és tapsoljunk állva mi is. Ha az előadó elesik a színpadon, legyünk megértőek, ne nevessünk, fütyüljünk vagy csúfolódjunk."

Chinese-tourists-in-Paris-010.jpg

Végül néhány további gyöngyszem a kiadványból:

Használjuk a szállodai zuhanyfüggönyt

Csendben szálljunk fel a repülőgépre

A repülőgép megállásáig legyen kikapcsolva a mobiltelefonunk

Legyünk pontosak csoportos utazásnál

15 perccel korábban érkezzünk egy fogadásra és tartsuk be a hivatalos öltözködési szokásokat

Ne adjunk zsebkendőt Olaszországban ajándékba, mert az rosszat jelent

Ne beszéljünk a királyi családról Thaiföldön

Ne érjünk Nepálban mások dolgaihoz a lábunkkal

Ne kérjünk disznóhúst iszlám orzságban

Ne hívjuk az afrikaiakat négernek vagy feketének

Bal kézzel ne nyúljunk máshoz Indiában

Általánosságban ne nyúljunk antik tárgyakhoz, ne rajzoljunk régi épületekre

Ne mutogassuk a meztelen mellkasunkat vagy hátunkat, ne nézzünk ki koszosan nyilvános helyen

Ne tömjük tele a szánkat kenyérrel vagy szürcsöljünk hangosan levest repülőn

Forrás: CNN, SCMP

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása