pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

A 10 leggazdagabb kínai "falu"

2013.04.01. 16:13 Pekingi Zsazsa

Nemrég mondtak végső búcsút Kína leggazdagabb falujának lakói Wu Renbao-nak, annak a férfinak akinek mindent köszönhetnek, aki tehetőssé tette őket átformálva a kis vidéki települést egy szocialista Paradicsommá. Huaxi története természetesen kedvenc modell a kínai propaganda számára is, igazolva azt, hogy hogyan tud egy falu a harminc éve bevezetett gazdasági reformok révén meggazdagodni, egyben hű maradni a szocialista ideákhoz és jólétet nyújtani mindenki számára.

Huaxi vezetőjének halála ismét a figyelem középpontjába állította a falut és a hasonló gazdag kínai településeket. Íme tehát a 10 leggazdagabb "falu" Kínában.

1., Daqiuzhuang 大邱庄

Daqiuzhuang-Village.jpg

A Tianjinban lévő Daqiuzhuang valaha Kína leggazdagabb faluja volt. 1976-ban Yu Zuomin, Daqiuzhuang falu vezetője rávette a helyi farmereket, hogy építsenek gyárakat és ezzel el is kezdődött a falu gyarapodása. 1993-ban Yu Zuomint letartóztatták és börtönbe került, így a falu hanyatlásnak indult. 2010-ben az egy főre eső bevétel így is 13 500 Yuan (515 000 Ft) volt.

2., Huaxi 华西村

Huaxi-Village.jpg

Huaxi falu Jiangsu tartományban található és saját állításuk szerint jelenleg az övék a leggazdagabb falu Kínában. A helyet sokan úgy is ismerik, mint az "Első számú falu a világon". 1961-ben alapították. Minden egyes lakosnak legalább százezer Euro, de sokaknak annál is több is lehet a vagyona. A falunak több iparágban is működő tőzsdén szereplő cége van, saját repülőgépekkel és már tervezik több hajó vásárlását is. A falu fennállásának 50. évfordulójára nemrég adták át a 328 méter magas Longxi International Hotel felhőkarcolójukat is.

3., Liuzhuang 刘庄村

Liuzhuang-village.jpg

A Henan tartományi Liuzhuang sok évvel ezelőtt még szegénységéről volt ismert. Shi Laihe elsőtitikár vezetésével és kitartásával varázslatos módon egy szegény kis településből egyszer csak gazdag és modern falu lett. Mostanra Liuzhuang közel 1 milliárd Yuan (38 milliárd Ft) állóeszközel rendelkezik. A falusiak az általános jólét mellé ingyen házakat, jó iskolákat és kitűnő egészségügyi ellátást is kapnak. Átlagosan az itt élő családok megtakarításai elérik a 200 000 Yuan-t, vagyis a 7.5 millió forintot.

4., Nanling 南岭村

Nanling-Village.jpg

Nanlingot úgy ismerik, mint az "Első kínai falu", még két csúcs állami vezető is meglágotta azt, Jiang Emin és Hu Jintao. Már 2008-ban a falu 1.3 milliárd Yuan (50 milliárd Ft) állóeszköz felett rendelkezett, egy főre eső bevétele pedig eléri a 150 000 Yuan-t, vagyis az 5.7 millió forintot.

5., Tengtou 滕头村

Tengtou-village.jpg

Tengtou a leggazdagabb falu Zhejiang tartományban és jelenleg 800-an lakják. 2009-re már 5.5 milliárd Yuan (210 milliárd Ft) volt az itt előálltott bruttó társadalmi termék értéke és az egy főre eső bevétel elérte a 36 000 Yuan-t, vagyis az 1 368 000 forintot.

6., Nanjie 南街村

Nanjie-Village.jpg

Nanjie egy falu Henan tartományban és egyben az utolsó Maoista falu is Kínában. Nanjie több mint 3 100 lakosával jogosan pályázhat a legutolsó kommunista kínai falu címre, ahol a mai napig is az emberek mindennapjait Mao elnök szigorú elvei határozzák meg. Az ingyenes lakhatás, egészségügyi ellátás, élelmiszer fejadag és oktatás mellett a falu lakosai a helyi gyárakban fizetést is kapnak, átlagosan 2 500 Yuan-t, vagyis 95 000 forintot.

7., Huayuan 花园村

Huayuan-Village.jpg

Jinhua-ban, Zhejang tartományban található Huayuan. A falubeliek egy főre eső bevétele eléri a 16 520 Yuan-t, vagy a 630 000 forintot. 2005-ben a falu 1.729 milliárd Yuan (66 milliárd Ft) állóeszköz felett rendelkezett. A falu másik neve a "Híres falu".

8., Dazhai 大寨

Dazhai-Village.jpg

Sok középkorú kínai emlékszik még Dazhai-ra Shanxi tartományból a Nagy Kultúrális Forradalom idejéből, amikor teraszosan művelték meg a Hotou-i hegyeket. Mostanra viszont Dazhai túrista központ lett, csak tavaly több mint 200 000 vendéggel. Már 2005-ben ez 116 millió Yuan-t, azaz 4.4 milliárd forint hasznod hozott a falunak,  az egy főre eső bevétel 5500 Yuan, vagyis 210 000 forint volt.

9., Shenquanzhuang 沈泉庄村

Shenquanzhuang-Village.jpg

A több mint 1600 lakosú Shenquanzhuang Shandong tartományban található. Már tíz évvel ezelőtt is több milliárd Yuan hasznot termeltek. Az egy főre eső bevétel pedig 8700 Yuan, 332 000 forint volt.

10., Hangmin 航民村

Hangmin-Village.jpg

Hangmin Zhejiang tartományban található. 2011-ben az egy főre jutó bruttó össztermék 35 600 Yuan, azaz 1 360 000 forint volt. Ez az egyik leggazdagabb falu Zhejiang tartományban. Az egy főre jutó lakótér 80 nm, néhány családnak pedig külön ping-pong terme is van otthon.

Peter - CN Whisper

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása