pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Magyar szak indult a sanghaji egyetemen

2016.10.11. 07:00 Pekingi Zsazsa

Magyar szakot indított a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme (SISU); a kínai felsőoktatási intézmény új szakját Hammerstein Judit, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) külföldi magyar intézetekért és nemzetközi oktatási kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára és Cao Deming, a SISU rektora indította el hivatalosan hétfőn.

sisu.jpg

A SISU igen nagy presztízsű egyetem, amelynek számos egykori hallgatója tölt be vezető szerepet a kínai politikai, gazdasági és kulturális életben. Az intézmény már évekkel ezelőtt jelezte, hogy szívesen befogadna egy magyar szakot, mert az a szándékuk, hogy közép-európai országok nyelveit szakokként felkarolják; nagy megtiszteltetés, hogy elsőként a magyar szak jöhetett létre - számolt be az MTI-nek hétfőn Hammerstein Judit.

A Balassi Intézetet is vezető kulturális diplomata elmondása szerint a SISU a pekingi Idegen Nyelvek Egyeteme után Kínában másodikként indított magyar szakot, amely tíz hallgatóval kezdte működését. Hammerstein Judit hozzátette, reményei szerint ez a létszám a jövőben nőni fog, és a szak újabb lendületet ad a kínai-magyar kulturális és oktatási kapcsolatoknak.

A KKM Külföldi Magyar Intézetekért és Nemzetközi Oktatási Kapcsolatokért Felelős Helyettes Államtitkársága egy tankönyvekből és oktatási anyagokból összeállított csomagot készített elő, a SISU pedig külön tanteremet és tanári szobát biztosít a magyarul tanulni vágyóknak. A magyar nyelvi lektort a Balassi Intézet jelölte ki nyílt pályázat útján.

Hammerstein Judit felhívta a figyelmet arra is, hogy a Stipendium Hungaricum program keretében Magyarország évente kétszáz ösztöndíjat ajánl fel kínai hallgatók számára, akik között egyre nagyobb az érdeklődés a magyar nyelv és a magyar felsőoktatás iránt; október végén pedig a Tempus Közalapítvány vezetésével egy magyar delegáció mutatja be a magyar felsőoktatásban rejlő lehetőségeket Sanghajban.

sanghaj_magyar_kulturalis_het.jpg

A kínai városban hétfőn magyar kulturális hét is indult Magyarország Sanghaji Főkonzulátusa és kulturális szakdiplomatája szervezésében. A rendezvénysorozat egyik kiemelkedő eseménye a Sanghaji Duolun Modern Művészeti Múzeummal közösen szervezett Róth Miksa-kiállítása, amely szintén hétfőn nyílt meg.

A Magyar Kulturális Hét programjai

sanghaj_magyar_kulturalis_het_program.png

A Megszínesített Napfény című tárlat - amely korábban Budapesten, Stuttgartban, Belgrádban, Marosvásárhelyen is látható volt - felnagyított fotók, vázlatok, korabeli és újabb fényképek segítségével ünnepli a 150 éve született Róth Miksa sokszínű és sokrétű munkásságát, és bemutatja az életpálya főbb szakaszait, főműveit, bepillantást adva a magyar szecesszió világába.

A magyar kulturális hét során Borsi Flóra fotóiból nyílt kiállítás a SISU könyvtárában - ahol szerdán magyar moziestet is rendeznek -, de az egyetem a magyar feltalálókról szóló előadásnak is otthont ad. A magyar főkonzulátuson Török András, a legolvasottabb idegen nyelvű Budapest útikönyv szerzője ad elő, majd tart tárlatvezetést a Duolun Múzeumban.

A programsorozatot Hudec-túra zárja. Hudec László 1918 és 1945 között több mint száz épületet tervezett Sanghajban, máig meghatározva a metropolisz belvárosának arculatát; a főkonzulátus által szervezett sétához csatlakozók Hudec ma is álló mintegy hatvan sanghaji épülte közül ismerhetik meg a legfontosabbakat pénteken és szombaton.

Forrás: MTI, kormany.hu

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása