pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Államfőnek járó külsőségekkel fogadták a Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjít Pekingben

2016.08.19. 09:00 Pekingi Zsazsa

Államfőknek járó külsőségekkel fogadták Pekingben csütörtökön Aung Szan Szú Kjí mianmari államtanácsost, egyben külügyminisztert, aki ebben a minőségében most először utazott olyan országba, amely nem tartozik a Délkelet-ázsiai Nemzetek Szövetségéhez (ASEAN).

aung_szan_szu_kji_pekingben-4.jpg

A Nobel-békedíjas Aung Szan Szú Kjí ötnapos látogatásának második napján tárgyalt Vang Ji külügyminiszterrel és találkozott Li Ko-csiang kormányfővel is.

aung_szan_szu_kji_pekingben-1.jpg

Megbeszéléseinek középpontjában a két szomszédos ország gazdasági kapcsolatainak erősítése szerepelt, de sajtójelentések szerint napirenden volt a 2011-ben felfüggesztett, kínai közreműködéssel felépíteni tervezett vízerőmű ügye, valamint a kínai nemzetiségű és állítólag kínai támogatást is élvező mianmari fegyveres felkelők megbékítésének kérdése.

aung_szan_szu_kji_pekingben-2.jpg

A Hszinhua kínai hírügynökség jelentése szerint a miniszterelnökkel folytatott tárgyaláson a két ország megállapodott a vízerőműprojekt mielőbbi megoldásáról. Ennek érdekében közös bizottságot hoznak létre.

aung_szan_szu_kji_pekingben-3.jpg

A 3,6 milliárd dolláros (990 milliárd forintos) vízerőmű-beruházást annak idején a lakosság környezetvédelmi okokra hivatkozó tiltakozásai miatt állították le, több másikkal együtt. A mianmari kormány nemrégiben úgy döntött, hogy a szóban forgó folyón valamennyi függőben lévő beruházást felülvizsgáltatja és a szakértői vélemények ismeretében fognak végleges döntést hozni.

A vízerőmű által termelt energia 90 százalékával az eredeti tervek szerint egyébként a dél-kínai területeket látták volna el.

aung_szan_szu_kji_pekingben-5.jpg

Mianmarban a lázadócsoportok és a kormány bevonásával megbékélési politikai folyamat elindításáról határoztak, ennek fontos állomása lesz az augusztus utolsó napjára kitűzött panglongi békekonferencia. Aung Szan Szú Kjí az előzetes információk szerint Pekinget is szeretné megnyerni az ügynek, segítséget kérve a határ menti lázadók megfékezéséhez.

A mostani látogatáshoz konkrét szerződések megkötését is időzítették, így kínai vállalatok Mianmar két legnagyobb városában, Rangunban és Mandalajban egy-egy kórház megépítését vállalták, továbbá az országhatártól mintegy 30 kilométerre lévő Kunlong városban egy "stratégiai" fontosságú hidat is építenek.

A 71 éves Aung Szan Szú Kjít, akinek néhai férje brit állampolgár volt, s gyermekei is azok, az alkotmány megkötései miatt nem választhatták meg hazája elnökének. A 25 év után megtartott első demokratikus választásokon pártja, a Nemzeti Liga a Demokráciáért (NLD) ugyanakkor biztos, fölényes győzelmet aratott és idén március óta kormányozza az országot. A Nobel-békedíjas politikust országa tényleges vezetőjének tartják.

A több mint egy évtizeden át házi őrizetben tartott, nemzetközi hírű és hazájában rendkívül népszerű Aung Szan Szú Kjí tavaly júniusban, amikor pártjának győzelme már biztosra vehető volt, pártvezetőként megfordult a Peking központjában lévő Népi Gyűlés Házában, ahol találkozott Hszi Csing-ping pártfőtitkár-elnökkel. A kínai média akkor a nyitottság gesztusaként, a diplomácia egyfajta pragmatikus megközelítéseként mutatta be a demokrácia Nyugaton sokáig ünnepelt jelképének tekintett politikus meghívását.

Aung Szan Szú Kjít - programja szerint - Hszi Csin-ping pénteken fogadja.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter, Fotók: Wu Zhiyi / China Daily, People's Daily

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.