pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Tienanmen téri évforduló - Tajvan emlékezik, Peking készültségben

2016.06.03. 15:00 Pekingi Zsazsa

Először tartottak megemlékezést az 1989-es pekingi diáklázadás június 4-i fegyveres leverésének 27. évfordulója alkalmából a tajvani parlamentben pénteken, ahol a törvényhozás több tagja, valamint emberi jogi aktivisták egy perc néma csendben hajtottak fejet az áldozatok emléke előtt.

tajvan_tienanmen_te_r-1.jpg

Kína szárazföldi részén eközben a belbiztonság idén is igyekszik elejét venni mindenféle évfordulós megemlékezésnek, civil kezdeményezésnek, nyilvános tömegmegmozdulásnak. Ennek érdekében többek között másként gondolkodókat vittek "kirándulásra", és nagy erőkkel szűrik a világhálót.

tajvan_tienanmen_te_r-2.jpg

A tajpeji megemlékezésen, a kormányzó Demokratikus Haladó Párt (DPP) egyik képviselőjének kezdeményezésére a jelenlévők aláírtak egy indítványt, amely arról szól, hogy a tajvani kormány a jövőben, egy arra alkalmas időpontban fejezze ki Peking számára súlyos aggodalmát "június negyedike" kezelése miatt.

tajvan_tienanmen_te_r-3.jpg

Az eseményen jelen volt a diáklázadások egyik - Tajvanban élő - ismert vezéralakja is, az ujgur származású Vu'er Kaj-hszi. A férfi egyesült államokbeli tanulmányait követően, miután letelepedett Tajvanon, 20 évvel a diáklázadások után Makaóban, majd Tokióban, Washingtonban és Hongkongban is megpróbálta magát feladni a kínai képviseleteken, de nem járt sikerrel.

Kínában, mondhatni hagyományosan, az évforduló előtt figyelmeztetik, házi őrizetben tartják, vagy - vélhetően vidéki - "kirándulásokra" viszik azokat, akikről múltbéli akcióik, előéletük miatt feltételezik, hogy az idén is valamiféle lakásban tartott közös megemlékezésre, vagy nyilvános akcióra készülhetnek.

Sajtóértesülések szerint négy aktivista ügyében már eljárás indult, mert országos körútra indultak, és "Június 4-e. Sohase feledd!" - feliratú pólókban fényképezkedtek. A képek ezután az internetre is felkerültek. Úgy tudni, szintén házi őrizetben van a 79 éves Ting Ce-lin filozófiaprofesszor, a "Tienanmen anyák" elnevezésű csoportnak aktív szervezője, amely a lázadás leverésekor meghaltak családtagjait tömöríti és évek óta erkölcsi és anyagi jóvátételt követel.

A politikai reformokat, a korrupció elleni fellépést követelő, többségében egyetemisták által hat héten át tartott tüntetést, amely lényegében a főváros szívében található Tienanmen téren több százezres jelenlétet jelentett, 1989. június 3-án, illetve negyedikén hajnalban verték le többségükben vidékről a fővárosba vezényelt katonákkal. A kínai rendfenntartóknak nem voltak tömegoszlató fegyvereik.

A tüntetők dühükben helyenként buszokat borítottak és gyújtottak fel, Molotov-koktélokkal támadtak üldözőikre. Az ellenük indított hajtóvadászat során a város különböző pontjain hivatalos adatok szerint csaknem 250 ember lelte halálát. Mások szerint ennek a duplája, vagy többszöröse is lehetséges.

A lakosság, különösen kezdetben, messzemenőkig egyetértett a diákokkal és támogatta őket. Később az állandósult feszültség, a kijárási tilalom, a bezárt boltok, az erőszak kezdeti jelei sokakat elbizonytalanítottak.

A Tienanmen téri események a mai napig tabutémának számítanak a kínai szárazföldön, miközben egy generáció nőtt fel úgy, hogy nem is tud róla. Hongkongban az évfordulón rendszeresen több tízezres tömeg tart gyertyafényes virrasztást.

Forrás: MTI / Peking / Trebitsch Péter, Fotók: AFP, AP, Reuters

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása