pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Íjgyártó: a magyar kulturális diplomácia eredményes Kínában

2016.05.14. 14:00 Pekingi Zsazsa

A magyar kulturális diplomácia szép csendesen áttöri azokat a falakat, amelyek a nagyságrendekből és a kulturális hagyományok eltérőségéből fakadóan nehezítették a két világ, a kínai és a magyar világ egymásra találását - mondta az MTI-nek Íjgyártó István, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkára Pekingben, a magyar kulturális hónap pénteki megnyitóján.

magyar_kultura_kinaban-0.jpg

Az államtitkár a kínai kulturális miniszterhelyettessel, Ting Vejjel folytatott tárgyalásain külön is köszönetet mondott azért a nyitottságért és támogatásért, amellyel elősegítik a magyar kultúra minél alaposabb bemutatását az országban.

magyar_kultura_kinaban-4.jpg

Mint fogalmazott, a magyar kulturális jelenlét, a három éve működő kulturális intézet Pekingben, kiváló példája annak, hogy a civil kapcsolatok milyen hatékonyan képesek a kétoldalú közeledést elősegíteni.

magyar_kultura_kinaban-1.jpg

Partnere jelezte, Kína kulturális intézet létrehozását tervezi a magyar fővárosban, ennek részletes előkészítése folyamatban van. Íjgyártó a magyar kormány részéről támogatásáról biztosította a tervet.

magyar_kultura_kinaban-2.jpg

Az államtitkár tárgyalásain is többször szóba került a kétoldalú kapcsolatoknak új keretet adó úgynevezett 16+1, vagyis a Kína és a közép- és kelet-európai országok közötti együttműködés rendszere. Utalt arra, hogy a mostani rendezvénysorozat nyitóeseménye, a Szung Csing-ling-alapítvánnyal karöltve szervezett magyar "kulturális bazár" is a 16+1-ek kulturális évébe illeszkedik.

A művészetekkel és kultúrával, oktatással, valamint hangsúlyozottan nőkkel és gyerekekkel foglalkozó alapítvány festői környezetben ad otthont a pénteken megnyitott programnak. Külön épületben kapott helyet a Hagyomány és megújulás című kiállítás, amelyet a Magyar Tudományos Akadémia Néprajztudományi Intézete és a Népművészeti Egyesültetek Szövetsége jóvoltából szerveztek.

pekingi_magyar_kultura_lis_inte_zet.jpg

2016. május 14-15. napokon Pekingben a Song Qingling rezidencián Kulturbazárra kerül sor. Táncház, kézművesek, kreatívipari szakemberek, koncertek, mini K Pont várja az érdeklődőket. Hagyomány és megújulás -a Déli Pavilon kiállítóteremben magyar kézműves remekekből álló kiállítás keretein belül mutatkozik be a magyar népművészet.

Az érdeklődők megtekinthetik a kortárs magyar kézműves remekeket, a régi motívumokat új köntösben bemutató ruhákat, a különböző népművészeti alkotásokat. A Design Terminál kreatívipari startup cégeket mutat be termékeikkel.

magyar_kultura_kinaban-5.jpg

A szabadtéri színpadon az esti órákban a kínai előadók mellett egy külön erre az alkalomra verbuvált, négy párból álló magyar táncegyüttes és egy ötfős zenekar szórakoztatta a közönséget. Fellépett a pekingi Kodály-pont kínai gyermekkórusa is.

Buslig Szonja Andrea, a Pekingi Magyar Kulturális Intézet igazgatója elmondta, a magyar kulturális hónap keretében több mint 20 programot szerveznek, köztük két konferenciát és egy workshopot. Ezeken ugyanúgy téma lesz az esztétika, mint a táncművészet. Két egyetemen rendeznek magyar napokat.

magyar_kultura_kina.JPG

Kiemelte, nagy várakozás előzi meg a magyar konstruktivisták kiállítását. Pekingbe hozzák Victor Vasarely, Kassák Lajos, Fajó János és Konok Tamás műveit. Mint az igazgató elmondta, a programsorozat keretében a magyar felsőoktatás kínálta lehetőségeket is népszerűsítik.

Íjgyártó István pénteken tárgyalt Huo Jü-csennel a Kína és a közép- és kelet-európai országok közötti kapcsolatokért felelős különmegbízottal és megbeszéléseket folytatott az oktatási minisztériumban is.

Elmondta, várhatóan még az idén aláírják a két ország közötti három évre szóló oktatási munkatervet és tárgyalópartnerének jelezte, Magyarország készséggel fogad kínai diákokat. Kiemelte, 67 olyan oktatási intézménnyel rendelkezünk, amelyek megfelelnek a kínaiak továbbtanulását szabályozó kritériumrendszernek, ezért kértük, ahogy az ezekről átadott információkat a kínai oktatási tárca tegye hozzáférhetővé a honlapján.

Forrás: MTI / Peking / Trebitsch Péter, Fotók: Trebitsch Péter, Facebook

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása