pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Minden, amit a kínai hadsereg első rap videójáról tudni kell

2016.05.04. 16:00 Pekingi Zsazsa

Hiphop zenével dobta fel Hadüzenet című toborzóvideóját a kínai hadsereg, szövege a róla szóló hivatalos ismertetés szerint "férfias", ám a legvonzóbbnak a benne felvonultatott haditechnikát szánták alkotói.

A Kínai Népi Felszabadító Hadseregnek ez az első rap-stílusban gyártott videoklipje. A korábbiakat sok bírálat érte, mert szövegük a műfajtól idegen módon túlságosan "óvatoskodó" volt, "mellőzte az agresszivitást". Zenéjüket túlságosan lágynak vagy avíttnak, forradalmi stílusúnak tartották.

A "megújulás" jegyében készült legfrissebb reklámfilm szövege nem nélkülözi sem a harckészültség hangsúlyozását, sem a küzdelem vágyát - írták róla a China Daily Című angol nyelvű napilapban.

A 3 perces videóban szó van a kommunista párt követésétől kezdve a megsemmisítő harcra buzdításon át egészen addig, hogy a katonák már csak a parancsra várnak, hogy ölhessenek. Egy helyütt megállapítják: "a háború bármikor kitörhet". "Készen állsz?" - kérdezik. Helyenként a kórus azt kiáltja, "fel, fel fel!", másutt meg azt, hogy "előre, előre!".

A klip célja mindenekelőtt rávenni a fiatalokat arra, hogy csatlakozzanak a világ amúgy legnagyobb létszámú, 2,3 milliós hadseregéhez.

"Elgondolkodtató ugyanakkor, hogy egy olyan országban miért van szükség toborzóvideókra, ahol hadkötelezettség van" - jegyezte meg az MTI-nek egy Pekingben dolgozó európai uniós katonai szakértő. Mint mondta, ezt részben indokolhatja, hogy Kínában elvben kötelező a sorkatonai szolgálat, de a nagy számú népesség miatt nem tudnak mindenkit bevonultatni, így a fegyveres erők az önkéntesek közül is csak a legjobbakat válogatják ki.

A kötelező szolgálat 2 év, aminek ideje alatt a fiatalemberek vagy nők nem kapnak térítést, de családjuk bizonyos mértékű támogatásban részesül. Közkeletű vélemény szerint manapság nem is olyan könnyű katonának jelentkezni. A kiválasztás szempontjai az elmúlt években megváltoztak, minimum követelmény lett az érettségi vizsga, de a hadsereg mind inkább az egyetemi hallgatók közül igyekszik meríteni.

A szakértő szerint a filmeknek másfajta üzenetük is van. Olyan haditechnikát vonultatnak fel bennük, amelyek a legkorszerűbbek, és amelyek nem csak a hazai közönség magabiztosságát táplálja, de a külvilág számára is nyilvánvalóvá teszi, hogy Kínaöles léptekkel modernizálja fegyveres erejét, képes megvédeni magát és arra törekszik, hogy egy esetleges konfliktus esetén győzni tudjon.

Erről árulkodik a China Daily című napilapban megszólaltatott szakértő véleménye is, aki külön is hangsúlyozta, hogy a képsorokon megjelenő fegyverzet a legjobbak egyfajta válogatásai. Köztük van az ország jelenleg még egyetlen repülőgép-hordozója, a J-11-es hazai gyártású vadászrepülőgép, a Type-99A elnevezésű harckocsija és a DF-11-es harcászati ballisztikus rakétája is. Emellett műholdak és egy űrhajó is feltűnik.

A Csiao nevű katonai szakértő szerint Peking azt szeretné demonstrálni, hogy a Kínai Népi Felszabadító Hadsereg már nem a régi fekete-fehér tévéfilmeken látott hajdani, háborús elődje, hanem egy modern haderő, "mint az Egyesült Államoké".

Forrás: MTI / Peking / Trebitsch Péter 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

annamanna 2016.05.05. 11:49:42

"A kiválasztás szempontjai az elmúlt években megváltoztak, minimum követelmény lett az érettségi vizsga, de a hadsereg mind inkább az egyetemi hallgatók közül igyekszik meríteni."

Ez érdekes; nyilván az az oka, hogy a fegyelmezettség a hadseregben sokkal többet számít, mint a fizikai erő; és aki fegyelmezetten tanul (és értelmes), azzal sokkal többre lehet menni.

Ehhez a videóhoz képest a magyar hadsereg állapotát L. L. Junior klipje mutatja be: www.youtube.com/watch?v=6khYnyiRZEs

De hát jó ez nekünk, kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk.
süti beállítások módosítása