pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Címkével módosíthatják útlevelükön a Kínai Köztársaság (Tajvan) nevét a tajvaniak

2016.04.09. 07:00 Pekingi Zsazsa

A tajvaniak ismét felcímkézhetik útlevelüket a Tajvani Köztársaság felirattal, mivel a helyi törvényhozás megszüntette az erre vonatkozó korlátozást - jelentette a helyi média pénteken.

tajvani_u_tleve_l-1.jpg

A lépés minden bizonnyal feszültséget fog kelteni a Tajvani-szoros két partja közötti kapcsolatokban - vélik szakértők. Azok ugyanis, akik a hivatalos Kínai Köztársaság (Republic of China) feliratot "házilag" Tajvani Köztársaságra (Republic of Taiwan) módosítják, demonstratív módon a sziget önálló államiságára utalnak.

tajvani_u_tleve_l-3.jpg

Tajvant ma alig kevesebb, mint kéttucatnyi állam ismeri el hivatalosan, többségük szegény afrikai, latin-amerikai és csendes-óceáni ország.

Az 1949 óta de facto önálló államként működő, de Peking által az "egy Kína" elv alapján a Kínai Népköztársaság részének tekintett Tajvanon tavaly a függetlenségpártiak kampányt kezdtek a címkézés elismerésére, ám akkor ezt végül rendeletileg megtiltották.

A tajvani polgároknak korábban problémájuk volt a módosított fedőlapú úti okmány elfogadtatásával egyes országokban, és sajtóértesülések szerint az Egyesült Államok hatóságai is figyelmeztették a tajvaniakat az esetleges hátrányos következményekre.

A kínai szárazföldi médiában megfigyelők felhívták a figyelmet arra, hogy bár a kormányzati adminisztrációban még nem hajtották végre a váltást az idei januári választások eredményének megfelelően, a külügyeket irányító tárca mégis jóváhagyólag tudomásul vette az új kormányzó párt döntését.

tajvani_u_tleve_l-2.jpg

A függetlenségpárti Demokratikus Haladó Párt (DPP) megválasztott elnökét csak május közepén iktatják be hivatalába. Pekingben némi izgalommal várják, hogy Caj Jing-ven vezetésével milyen irányt vesz a tajvani politika, benne a Tajvani-szoros két partja közötti kapcsolatokkal.

tajvan_elno_ke.jpg

A sziget első női elnöke ugyan úgy nyilatkozott, hogy a korábbi status quo fenntartására kíván törekedni, de egyelőre nem foglalt állást abban a kérdésben, hogy az úgynevezett 1992-es konszenzust ugyanúgy elfogadják-e majd, mint az előtte 8 évig kormányzó, Peking-barátként ismert Kuomintang Párt. Ez az "egy Kína" elv kölcsönös elismerését foglalja magában, abban azonban nem egyezik meg a két fél álláspontja, hogy mit kell "egy Kína" alatt érteni, ugyanis mindkettő magát tekinti Kína képviselőjének.

Forrás: MTI / Peking, Fotók: BBC

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása