pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Tízmilliók keresték fel a temetőket tegnap a kínai sírlesöprés ünnepén

2016.04.05. 08:30 Pekingi Zsazsa

Kínaiak tízmilliói keresték fel elhunyt szeretteiket országszerte a temetőkben az elmúlt hétvégén és hétfőn, a sírlesöprés ünnepének munkaszüneti napján.

babaoshan_forradalmi_temeto_peking-10.JPG

Babaoshan Forradalmi Temető, Peking

A világ legnépesebb országában ez alkalommal is az úgynevezett "helytakarékos" és "környezetbarát" temetéseket népszerűsítették a hagyományos temetésekkel szemben, és ennek érdekében helyenként morbidnak tűnő kezdeményezések is napvilágot láttak.

babaoshan_forradalmi_temeto_peking-1.JPG

Sanghajban például új szolgáltatásként hirdetik, hogy a halottak hozzátartozói olyan különleges, magas hőmérsékletű égetési technikával is megrendelhetik a hamvasztást, amelynek eredményeként az elhunyt hamvaiból színezhető kristályok születnek, ezekből pedig karkötők, kitűzők készíthetők.

babaoshan_forradalmi_temeto_peking-2.JPG

A helyi temetkezési vállalkozás vezetője elmondta, egyelőre egy ilyen ékszer ára megközelíti a 18 ezer jüant (758 ezer forint), de amint nő a kereslet, az árakat is lejjebb viszik.

babaoshan_forradalmi_temeto_peking-11.JPG

Szintén Sanghajban bejelentették, hogy azoknak a halottaknak, akik valamilyen oknál fogva súlyosan csonkolódtak, például balesetben elveszítették a végtagjukat, tűzben megégtek vagy a koponyájuk tört, a 3D-s nyomtatás technikájával pótolni tudják e testrészeiket. Így a hagyományok szerint "ép testtel" búcsúztathatják el őket. A vállalkozók 90-95 százalékos hasonlóságot ígérnek az eredeti alakhoz képest.

babaoshan_forradalmi_temeto_peking-3.JPG

A China Daily című angol nyelvű napilap arról számolt be hétfőn, hogy Pekingben megrendezték a krematóriumok dolgozóinak első versenyét, amelyen az érintettek írásbeli és gyakorlati vizsgákon mérték össze tudásukat.

babaoshan_forradalmi_temeto_peking-4.JPG

Állítólag a rendezők célja ezzel is az volt, hogy népszerűbbé tegyék a hamvasztásos temetkezést, továbbá felkeltsék az érdeklődést a hiányszakmának számító foglalkozás iránt. A pekingi "bajnokság" győztese egy bizonyos Vej Tung lett, akit a kínai dolgozók legmagasabb kitüntetésével jutalmaztak.

babaoshan_forradalmi_temeto_peking-5.JPG

Évente alig több mint 600 hivatásos hamvasztó hagyja el a kínai szakiskolákat, sokan pedig csak tanfolyamokon sajátítják el a munkájukhoz szükséges tudást.

babaoshan_forradalmi_temeto_peking-6.JPG

Kínában 2014 végén 212 millió idős, 60 év feletti ember élt, ami azt is jelenti, hogy a gyorsan öregedő kínai társadalomban a temetkezési helyek iránti kereslet is fokozódik. A 24 milliós Sanghajból például tavaly 129 ezer temetést jelentettek, ami rekordnak számított. A szám ötödik éve folyamatosan nő, és becslések szerint a trend 2050-ig folytatódni fog. A kelet-kínai metropoliszban 666 hektárt foglalnak el a sírok a köztemetőkben.

babaoshan_forradalmi_temeto_peking-7.JPG

A kereslet növekedésével a sírhelyek és a szolgáltatások árai is egyre emelkednek. Pekingben egy átlagos temetésért tavaly 70 ezer jüant (3 millió forint) fizettek. Ezért sokan az alacsonyabb árakat kínáló, szomszédos Hopej tartományt választották rokonuk végső nyughelyéül.

babaoshan_forradalmi_temeto_peking-8.JPG

A kínai kormány és a helyi kormányzatok immár évtizedek óta törekszenek a hagyományos temetési módokat felváltó, egyben kisebb helyet foglaló, vagy a hamvakat a tengerbe szóró temetkezési módok elterjesztésére. Még ha a nagyobb városokban többek közt az anyagi támogatás kilátásba helyezésével sikerült is ehhez híveket szerezni, a vidékiek még a hatóságok helyenként erőszakos fellépése ellenére sem lemondani hajlandók a földbe temetésről.

babaoshan_forradalmi_temeto_peking-9.JPG

Ennek hátterében az áll, hogy a kínai ősi hagyományok szerint az elhunytak lelke csak akkor nyugszik békességben, ha testüket föld borítja. Emellett ez a mód fejezi ki a legnagyobb tiszteletet a földi életből távozó iránt.

A sírlesöprés, a csingming ünnepe, amely egyben a tavasz hozta reménységnek is a napja, rendszerint az április 4-6. közötti napokra esik, 2008 óta pedig munkaszüneti nap. Ilyenkor a virágoktól színessé válnak a temetők, az emberek "ajándékot", áldozatot visznek az elhunytak nyughelyéhez. Ételt, gyümölcsöket, de akár cigarettát is. Papírból készült lakást, autót, elektronikai cikkeket - például táblagépeket, telefonokat - mintázó maketteket, erre a célra gyártott "pénzt" égetnek, füstülőket gyújtanak és meghajolva tisztelegnek a síroknál az urnatemetőben.

Forrás és fotók: MTI / Peking / Trebitsch Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása