pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Visszatért Hongkongba az egyik legismertebb "eltűnt" könyvértékesítő

2016.03.25. 09:00 Pekingi Zsazsa

Visszatért Hongkongba a városból nyomtalanul "eltűnt" könyvértékesítők közül a brit állampolgársággal is rendelkező Li Po, akiért több demonstrációt is tartottak a Kína különleges közigazgatási övezetének számító területen - számolt be a fejleményről csütörtökön a South China Morning Post című helyi lap.

li_po_1.jpg

Li ügyében politikusok, kormányok is tiltakoztak azt feltételezvén, hogy őt és társait a kínai titkosszolgálat rabolta el, illetve ejtette fogságba.

A hongkongi rendőrség közlése szerint Li a Kína szárazföldi részével közös határon szabályosan, hongkongi személyazonosító okmányának felhasználásával lépett be Hongkong területére és nyomban kérte a hatóságokat, hogy vegyék le a keresett (eltűnt) személyek listájáról. Azt is kijelentette, hogy nincs szüksége a rendőrség segítségére. A férfi kiutazásának - vagyis, hogy elhagyta Hongkongot - nem volt hivatalos nyoma.

Li előtt nem sokkal már egy könyvárus, illetve egy kiadói tisztségviselő szintén visszatért Kína szárazföldi részéről, s ők is hasonlóan cselekedtek. Valamennyien azt állították, hogy saját akaratukból hagyták el Hongkongot azért, hogy közreműködjenek egy nyomozásban, amely tiltott könyveknek Kína más részeire történő csempészésével és ottani terjesztésével kapcsolatos.

Még tavaly októberben a thaiföldi Pattaján elsőként a Mighty Current kiadó társtulajdonosának Kuj Min-hajnak veszett nyoma. Őt követően a könyvesek közül négyen tűntek el. Kuj később feltűnt a kínai televízióban és azt állította, egy régi cserbenhagyásos gázolásos ügyben rá rótt büntetés végrehajtása elől szökött még az 1990-es években Hongkongba és úgy döntött: feladja magát. A CCTV ugyanakkor azt is közölte, hogy Kuj más bűncselekményeknek is részese volt, ezek ügyében folyik a nyomozás.

A most hazatért Li korábban a hongkongi Phoenix televíziónak adott interjút, amelyben arról igyekezett a közvéleményt meggyőzni, hogy önszántából segíti a nyomozást. Li a Causeway Bay Books nevű könyvesboltban politikailag kényesnek számító műveket árult, amelyeket Kína szárazföldi részén betiltottak. Ugyanakkor azt állította, a Kuj által kiadott könyvek egy része hanyagul összeollózott, helyenként fikciókat tényként beállító tartalom volt. Ezek terjesztésében magát is hibásnak mondta.

Akkor azt is megjegyezte, hogy feleségével együtt le kíván mondani brit állampolgárságáról, mert az csak bonyodalmat okoz jelenlegi helyzetében.

A könyvkiadó munkatársainak és a könyvesboltosoknak az eltűnése nyomán széles körű hongkongi és nemzetközi kampány indult; demonstrációk résztvevői, hongkongi ellenzéki politikusok és nemzetközi jogvédők követelték az elmúlt hónapokban az előkerítésüket.

Forrás: MTI / Peking, Hongkong / Trebitsch Péter, fotó: Chun Ping On—AP

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása