pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Folytatódik a múmiát rejtő kínai Buddha-szobor körüli huzavona

2015.12.11. 09:30 Pekingi Zsazsa

Kína visszautasítja azokat a feltételeket, amelyeket az 1990-es évek közepén ellopott, múmiát rejtő Buddha-szobrának visszaszolgáltatása fejében a műtárgy jelenlegi tulajdonosa, egy holland gyűjtő szabott - adta hírül az állami Hszinhua hírügynökség csütörtökön.

A hírügynökség idézte a kínai politikatudományi és jogi egyetem nemzetközi jogi szakértőjét, Huo Cseng-hszint, aki nem tartja indokoltnak a gyűjtő azon kívánságát, hogy a szobor ne eredeti helyére, a Fucsien tartományi kis falu, Jangcsun templomába kerüljön vissza, hanem egy másik nagy templomba. Az Amsterdamban élő építész meg is nevezett egy nagy hsziameni templomot, amely azonban, mint kiderült, nem kívánja befogadni az ereklyét.

Huo elfogadhatatlannak nevezte azt a kérést, hogy a kínai fél egy gyűjtemény részeként, vagyis több más műtárggyal együtt vásárolja meg a szobrot. Teljesíthetőnek tartotta viszont a gyűjtő azon kívánságát, hogy részt vehessen egy kínai kutatói munkában.

A továbbra is névtelenségbe burkolózó tulajdonos azt állította, hogy a Buddha-szobrot már beleillesztette egy kollekcióba, amelytől csak egyben válna meg. Ezt kínai részről abszurdnak tartják.

Az igényelt kártérítésről a jogász szakértő úgy fogalmazott, hogy, bár ennek kifizetésére a falunak nincs fedezete, ez nem lehet akadály. Magába foglalná a gyűjtő eddigi költségeit, azt az összeget, amelyet a műtárgy vásárlására fordított, valamint a védelmére, restaurálásra, szállítására és biztosítására költött.

A hírügynökségi összeállítás utalt arra, hogy az érintett faluközösség, amely 1995-ben fedezte fel a szobor hiányát és jelentette is azt a rendőrségen, jogi képviselőket szerződtetett, akik feladatul kapták, hogy az ügyben keresetet nyújtsanak be az illetékes holland bíróságon.

A Magyar Természettudományi Múzeum Múmiavilág kiállításán feltűnt, majd sebtében elszállíttatott szobrot egy kínai szerzetes mumifikálódott teste köré alkották. A Hszinhua szerint az illető Csang-kung Cu-si jangcsuni illetőségű férfi, aki a húszas éveiben állt szerzetesnek. Nagy tisztelet övezte, amiért embereket gyógyított és terjesztette a buddhista tanokat. 37 éves korában halt meg, holttestét mumifikálták; testét a helyiek a Szung-dinasztia (960-1279) idején ágyazták szoborba, azóta imádkoztak hozzá.

Forrás: MTI / Peking, Fotók: Peking Kacsa archív

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben.

Nincsenek hozzászólások.