pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Pekingi szmog - Első ízben adtak ki vörös riasztást

2015.12.07. 13:30 Pekingi Zsazsa

Először jelentették be Pekingben a szmogriadó legmagasabb szintű, vörös riasztását hétfőn, helyi idő szerint az esti órákban, ami többek között azt jelenti, hogy kedden megfeleződik majd a forgalomban lévő autók száma a kínai fővárosban - jelentette a Hszinhua állami hírügynökség. FRISSÍTVE

szmog_peking-1.jpg

A hivatalos indoklás szerint az illetékesek azért döntöttek így, mert az országos meteorológiai központ három egymást követő napon át nem szűnő füstködöt jósolt, átlagosan 300-as érték feletti levegőminőségi mutatóval.

9ec2af37dea85caa93adce83bf2fff7d.png

A pekingi önkormányzat két éve hagyta jóvá és vezette be a légszennyezés mértékével arányos rendkívüli intézkedések rendszerét, amelyet négyfokozatú skálához (kék, sárga, narancs és vörös) rendelt.

A legmagasabb szintű riasztás esetén az autókat felváltva, a páros, illetve páratlan végződésű rendszámok alapján engedik csak az utakra, a kormányzati szolgálati autóknak mindössze 30 százaléka vehet részt a forgalomban, a nehéz gépjárművek közlekedését megtiltják, a bölcsődék, óvodák és iskolák számára ajánlott a foglalkozások szüneteltetése, egyes gyáraknak, illetve üzemeknek le kell állítaniuk a termelésüket, az építkezéseket pedig felfüggesztik.

6d895f15d2e1665c24593c27b6245bcd.png

Pekingben és Észak-Kína jelentős területein a múlt héten már rendkívül súlyos volt a légszennyezés; egyes térségekben a 600-at, másutt a 900-at is meghaladta a PM2,5 mutató, amely az egy köbméter levegőben található, a tüdőből nem vagy csak nehezen kiürülő apró porszemcsék koncentrációját mutatja. Az Egészségügyi Világszervezet ajánlása az egészségügyi határértékre 25.

Ezekben a napokban, amikor a szálló portól és más légszennyező anyagoktól Peking nappal is esti sötétségbe borult, de a korábbi hasonló helyzetekben is a médiában és a közösségi portálokon, mikroblogokban sok bírálat érte már a városvezetést, amiért nem volt hajlandó a vörös figyelmeztetést kiadni, csupán legfeljebb az egy fokozattal gyengébbet: a narancssárgát.

edb52af210069d013070f0670277e20e.png

A hétfői újságokban a környezetvédelmi minisztert idézték, aki azt ígérte, hogy mindazokat a cégeket és felelős személyeket, amelyek és akik az éppen érvényes kárelhárításban nem hajtják végre a rájuk háruló feladatokat, nem tartják be az intézkedéseket, súlyosan meg fogják büntetni. Csen Csin-ing a helyi környezetvédelmi hivatalokat a leginkább érintett Pekingben, Tiencsinben, Hopejben, Santungban, Honanban és Sanhsziban arra sürgette, hogy lépjenek fel a hiányosságok ellen. A szaktárca ellenőrző csoportokat küld a helyszínre, hogy többek közt felügyeljék a szénfűtés korlátozására vonatkozó szabályok betartását.

A pekingi vörös riasztás kedd reggel 7 órától csütörtökön délig lesz hatályban, a meteorológusok arra számítanak, hogy - csakúgy, mint a múlt héten történt - csütörtök délután egy újabb hidegfront kiviszi a szmogot a városból.

aa2f9f6e3c6748028611e1728f521f74.png

Egy sokat idézett tanulmány szerint mintegy félmilliárd észak-kínainak átlagosan öt és fél évvel rövidül meg az élete a rossz levegő miatt. A kínai Hszinmin magazinban közölt 2013-as felmérés szerint egy szabad levegőn töltött nap Pekingben 21 szál, magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenértékű.

Egy amerikai nonprofit szervezet, a Berkeley Earth országos adatok nemrég közreadott elemzéséből arra következtetett, hogy a kínaiak 80 százaléka rendszeresen ki van téve a szmog ártalmainak; a légszennyezés körülbelül napi 4 ezer kínai halálesetért felelős.

Forrás: MTI / Peking / Trebitsch Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása