pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Ritka leletekben gazdag 2000 éves temetkezési helyre bukkantak kínai régészek

2015.11.05. 12:00 Pekingi Zsazsa

Ritka leletekben gazdag, szekereket, hintókat és áldozati lovakat is rejtő, kétezer éves temetkezési helyre bukkantak Kelet-Kínában - közölték régészek a Hszinhua hírügynökséggel.

ritka_leletek_kina-1.jpg

A leletek jelentőségét jelzi, hogy a kulturális örökségvédelmi hivatal igazgatója már utasítást adott arra, hogy kezdeményezzék a temető felvételét az UNESCO világörökségi listájára.

ritka_leletek_kina-10.jpg

A Kr.e. 206 és Kr. u. 25 közötti időkből nyolc sírt és a hozzájuk tartozó szekereket rejtő kamrákat találtak. A Nyugati Han-dinasztia eddig legteljesebb mértékben fennmaradt temetője Nancsang városához (Csianghszi tartomány) van közel és mintegy 40 ezer négyzetméteren terül el. A temetkezési helyet egy csaknem 900 méter hosszú fal övezi, utak és vízelvezető csövek vezettek át rajta és templomok maradványait is azonosították a helyszínen.

ritka_leletek_kina-2.jpg

A feltárást végző kutatócsoport tíz tonna úgynevezett vucsu bronzérmét ásott ki egyéb arany-, bronz- és vaseszközök, jádetárgyak, fatáblák és bambusznyomatok mellett - közölte Hszin Li-hsziang, a Kínai Nemzeti Múzeum munkatársa, a csoport vezetője, aki eddig csaknem négyezer Han-kori sírt tanulmányozott.

ritka_leletek_kina-3.jpg

A leletek között viszonylag nagy számban találtak hangszereket, harangokat, húros, pengetős, továbbá fúvós hangszereket. Mellettük olyan figurákat, kisebb szobrokat is elhelyeztek, amelyeken bemutatták a hangszerek használatát.

ritka_leletek_kina-4.jpg

A szakemberek kiemelték, hogy eddig ez az egyetlen olyan feltárt sír a Jangce-folyótól délre, amelybe szekereket, hintókat is temettek. Az ásatások helyszíne öt, jó állapotban lévő, lóvontatású járművet rejtett. Mindegyikükhöz négy-négy áldozati ló tartozott. Az ezüsttel és arannyal díszített tartozékok, kiegészítők száma meghaladta a háromezret.

ritka_leletek_kina-5.jpg

A régészek feltételezése szerint a fő sírhelyek Liu Ho és felesége földi maradványait tartalmazhatták. Liu a virágzó Han-dinasztia legnagyobbnak tartott uralkodója, Vu császár unokája volt. Miután Liu 27 napos uralkodásának békés trónfosztás vetett véget, a hajhunhou címet kapta, ami nagyjából Hajhun őrgrófjának felel meg. Hajhun egy kis királyság neve volt.

ritka_leletek_kina-6.jpg

Hszin elmondta, hogy a már folyó elemző-azonosító kutatómunka mellett a következő nagy feladatuk a központi mauzóleumban talált koporsó ereklyéinek vizsgálata lesz. Arra számítanak, hogy királyi pecsétet és jáderuhákat találnak, amelyek az oda temetett ember rangjának, kilétének a megállapítását segíthetik.

ritka_leletek_kina-7.jpg

ritka_leletek_kina-8.jpg

ritka_leletek_kina-9.jpg

Forrás: MTI / Peking, Fotók: Pepole's Daily Online

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása