pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

A kínai tőzsde, mint össznemzeti társasjáték

2015.08.28. 06:15 Pekingi Zsazsa

Kínában hetek óta a tőzsdéről beszél szinte mindenki, hiszen sokan szenvedtek el jelentős veszteségeket, egyes vélemények szerint Kínában a részvénypiac "össznemzeti társasjáték", civil szereplői nem igazi befektetők, sokkal inkább szerencsejátékosok.

kinai_tozsde-1.jpg

(Fotó: Kim Kyung-Hoon / Reuters)

Bármerre is forduljon meg az ember, egy munkahelyi irodában, a metrón, vagy egy kávézóban, ha a telefonját piszkáló szomszédjára néz, előbb utóbb óhatatlanul is láthatja, hogy az illető a tőzsde aktuális állását, táblázatait, grafikonját vizslatja, és  nem mulasztja el megjegyezni: "egyre rosszabb a helyzet".

kinai_tozsde-2.jpg

(Fotó: Financial Post - Associated Press)

Az embereket nem igazán vigasztalja az sem, hogy például a Dalian Wanda ingatlanfejlesztő vállalat feje, Kína, illetve Ázsia leggazdagabb milliárdosa a legutóbbi (fekete) hétfőn, amikor a sanghaji tőzsde indexe 8,5 százalékot zuhant egy nap alatt 3,6 milliárd dollárt veszített. A rákövetkező napon jött az újabb hideg zuhany: további 7,6 százalék. Vang Csien-lin mindettől függetlenül később azt nyilatkozta, a helyzet azért nem olyan rossz, mint azt Nyugaton magyarázzák, illetve láttatni szeretnék.

wang-jianlin.jpg

Vang Csien-lin (Fotó: Mirror - Getty Images)

Ázsia milliárdosai, akik az elmúlt fél évben vagyonuknak körülbelül az ötödét veszették el ugyanúgy a helyzet normalizálásában érdekeltek, mint a kisbefektetők. Kínában köztudomású, hogy vannak, akik nem ritkán akár egy-két hétre is befektetik, befektették egy élet megtakarításait, vagy a busás haszonnal megforgatni tervezett kölcsön kapott pénzt.

kinai_tozsde-3.jpg

(Fotó: European Pressphoto Agency)

A kijelzők előtt fejüket fogó, fotókon látható emberek nagy része nyugdíjas, sokan a vidéki gazdálkodók. Vannak olyanok is szép számmal, akiknek ismerőse, rokona dolgozik olyan helyen, ahonnan "fülest" kap, milyen papírt, mikor kell venni és olykor előre azt is megmondják: mikor kell eladni. De reklamációnak nincs helye.

kinai_tozsde-4.jpg

(Fotó: AFP)

Kínában az elmúlt évben az állami média rendszeresen közölt olyan műsorokat, amelyek közvetve, közvetlenül a pénzpiaci befektetésekre ösztönöztek. A papírok értéke pedig szépen, szakértők szerint túlságosan is szépen emelkedett.

kinai_tozsde-6.jpg

(Fotó: Chinatopix / Associated Press)

Sadi Kaymaz Pekingben élő török szakújságíró az MTI tudósítójának elmondta, álláspontja szerint a részvénypiac közelmúltbéli első "megzuhanása" egy "teljesen normális korrekció" volt. Tarthatatlanná vált ugyanis az emelkedés, a piac nem bírta.

sadi_kaymaz_turkish_journalist.jpg

Sadi Kaymaz

"Meggyőződésem, hogy a kommunista párt (az államvezetés) szükségtelenül avatkozott be, miközben pedig a költségvetésből hatalmas, több százmilliárd dollárnyi összeget fordítottak a piac stabilizálására, a politika lényegében csak zavart keltett" - mondta. A "jó szándék" lerombolta a bizalmat a presztízs felülírta a természetes folyamatokat - tette hozzá.

kinai_tozsde-8.jpg

Pekingben a krízishelyzetben megint a pánikot, a tragédiákat, öngyilkosságokat megelőző, a stabilitást szem előtt tartó központi beavatkozást igénylő régi reflexek működtek. Időközben az is kiderült, hogy a kiterjedt árnyékbank-rendszer, hivatásos brókercégek manipulációjának is köze lehetett a piac drámai alakulásában. Akik ellen konkrét gyanú felmerült, már nyomozás, vizsgálat indult.

kinai_tozsde-5.jpg

(Fotó: Zhengyi Xie / REX Shutterstock)

A szakmai elemzők egy részének megközelítése szerint az előállt helyzet gyökere a befektetők megrendült bizalma Kína gazdasági kilátásaival kapcsolatban, így nyiatkozott több nyugati politikus is. Ellentmondott nekik azonban számos neves elemző, szakértő és üzletember, köztük Michael Bloomberg, vagy az Apple-vezér Tim Cook, de legutóbb még a japán Kuroda Haruhiko, a Bank of Japan kormányzója is.

kinai_tozsde-7.png

A még mindig 5-7 százalékos növekedést produkáló gazdaság kivételes tartalékai és hozzá a központi gazdaságirányítás együttesen olyan kipróbált garanciát jelentenek, amely a vészharangok zúgása közepette is bizalmat ébreszt. A pszichológiai nyomásból valószínűleg előbb-utóbb kiszabadul a piac, és a legfrissebb jelek szerint lassan magához tér. Csütörtökön már némileg élénkült a kereskedés, Kína fő tőzsdemutatója 5,3 százalékkal, az utóbbi 8 hét legmagasabb napi növekedését produkálta.

shanghai_composite.jpg

(Fotó: MercoPress)

A derűlátó elemzők azt hangoztatják, hogy a Shanghai Composite több mint 40 százalékos, sencseni "kistestvérének" ennél is nagyobb arányú zuhanása ellenére a sanghaji index még így is nagyjából 35 százalékkal van magasabban, mint tavaly ugyanebben az időszakban; Sencsenben pedig még nagyobb az éves bázisú növekedés. Hozzáteszik, a pénzpiacokon a külföldieknek 1,5 százalékos a részesedésük, s köztudomású, hogy Kínában az emberek megtakarításaikat még mindig elsősorban ingatlanban és készpénzben tartják.

Forrás: MTI / Peking / Trebitsch Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása