pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Újrahasználható golyóálló mellény tobzoska módra

2015.07.09. 07:00 Pekingi Zsazsa

A tobzoskák pikkelyei és a rajtuk keletkező horpadások "helyreállításának" képessége kínai kutatók szerint újrahasználható golyóálló mellény kifejlesztéséhez vezethet.

kinai_tobzoska-1.jpg

A rovarevő emlősök testét tetőcserepek módjára borítják a pikkelyek, amelyek a fenyőtobozhoz hasonlóan helyezkednek el, innen kapta az állat a magyar nevét. A pikkelyek a fejük tetejétől a farkuk végéig beborítják a testüket, csupán a hasuk nem páncélozott, így amikor védekeznek, összegömbölyödnek.

kinai_tobzoska-4.jpg

Ha horpadás keletkezik egy pikkelyen, az magától helyreállhat, ehhez vízre van szükség, a folyamat három-négy percig tart - állapította meg az északkelet-kínai Liaoning tartomány Senjang városában folyó laboratóriumi kutatás projektvezetője, Liu Ceng-csien.

A kutató a South China Morning Post című lapnak elmondta, a golyóálló mellénnyé alakított tobzoskapáncél azt követően, hogy lövés éri, újrahasznosíthatóvá válik, például úgy, hogy rövid időre mosógépbe teszik. A kevlár alapú lövedékálló mellények rendeltetésszerű igénybe vételük után már nem használhatók újra.

kinai_tobzoska-3.jpg

A kínai kutatók megállapításának lényege, hogy a tobzoskák páncélja víz hatására regenerálódik, a sérült felületek teljesen visszanyerik eredeti állapotukat.

Az elsősorban hangyákkal táplálkozó tobzoskák páncélja elég erős még ahhoz is, hogy akár az oroszlánharapást is állja. Páncélkabátjuk titka Liu szerint molekuláris struktúrájukban rejtőzik. A pikkelyekben egyes molekulák olyan különleges módon kötődnek egymáshoz, hogy képesek "emlékezetben tartani" állapotukat és rendkívül erős külső behatás ellenére is fenntartani azt.

kinai_tobzoska-2.jpg

A víz, a nedvesség tudja felébreszteni ezt a fajta "memóriát" és az alakváltoztató molekulák közreműködésével aktiválni az öngyógyító képességet.

"A természet figyelemre méltó alkotása ez" - jegyezte meg a kutató. Hozzátette, ameddig a pikkely egyben marad, teljességgel képes az eredeti állapotát felvenni, bármilyen súlyos is a deformáció.

A kutatócsoport vezetője azt is elárulta, hogy a felfedezés meglepte őket, valójában a páncél erős fizikai behatásnak való ellenállását kutatták, amikor a minták mosásakor megfigyelhették a sérülések "automatikus" korrekcióját.

Az Ázsiában és Afrikában honos tobzoskák nyolc fajából az egyik, a kínai vagy bengáli tobzoska (Manis pentadactyla) elsősorban az ország déli részén él, Tajvanon és Hajnan szigetén is előfordul, valamint Indiában, Nepálban, Bhutánban, Bangladesben, Mianmarban és Indokinában is találni belőlük.

Forrás: MTI / Peking / Trebitsch Péter, SCMP Fotók: wired, onca, dmdart 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása