pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Nem hivatalos melegházasság mellett döntött egy kínai leszbikus pár

2015.07.05. 16:45 Pekingi Zsazsa

Egy leszbikus kínai pár boldogságot árasztó esküvői képei jelentek meg a kínai közösségi médiában és a nyugati sajtóban csütörtökön, miután nem hivatalos szertartás keretében "egybe keltek".

leszbikus_kinai_par-1.jpg

Az egyébként melegjogi aktivisták célja a ceremóniával az volt, hogy az amerikai legfelsőbb bíróság döntése után - amely az azonos nemű párok számára is alapvető jogként deklarálta a házasságot - ráirányítsák a figyelmet arra, hogy a kérdést vannak, akik Kínában is aktuálisnak tartják.

Li Ting-ting és Teresa Hszü annak tudatában szánta el magát a külsőségeiben egyértelműen esküvőt idéző, ám szimbolikus aktusra, hogy Kínában egyrészt semmi jele nincs annak, hogy egyfajta társadalmi igényt fejeznének ki, másrészt egyelőre a törvényhozás sem kíván foglalkozni a témával.

Ting-ting és Teresa Peking külvárosában fogadtak hűséget egymásnak, és cseréltek gyűrűt annak tudatában, hogy házasságuk Kínában nem lehet törvényes. A helyszín egy étteremben volt, amelyet színes léggömbökkel és szivárványszínű zászlókkal díszítettek fel. Fényképeiket is kifüggesztették. Körülbelül húsz barátjuk és csaknem ugyanennyi riporter ünnepelt velük, illetve vett részt az eseményen.

leszbikus_kinai_par-2.jpg

Li elmondta, tenni akartak valamit az azonos neműek házasságkötéshez való jogának kiharcolásért, s jelezte, szerinte a lehetetlennel szemben is fel lehet venni a harcot, a történelem megváltoztatásához szünet nélküli erőfeszítésekre van szükség.

Lapjelentések utalnak rá, Li egyike volt azoknak a nőjogi aktivistáknak, akiket márciusban őrizetbe vettek, mert a parlament éves ülésszakának idejére eső nemzetközi nőnap alkalmából be nem jelentett, szórólapos demonstrációt kívántak tartani a közlekedési eszközökön tapasztalható szexuális zaklatás ellen. Őt és négy társát jelentős nemzetközi tiltakozást követően, több mint egy hónap múltán engedték szabadon.

Li megjegyezte, hogy a washingtoni legfelsőbb bíróság döntését "mindenki ünnepelte Kínában, de az egy amerikai törvény", semmit nem jelent Kínaszámára. Ezért - tette hozzá - tenni akartak valamit. Mint mondta, a biztonsági szervek az esemény előtt kapcsolatba léptek velük és kicsit tartanak a következményektől.

A kínai média a múlt hónap közepén beszámolt arról, hogy a melegek paradicsomának számító dél-kaliforniai West Hollywoodban hét kínai származású homoszexuális és leszbikus pár mondta ki a boldogító igent, miután megnyerték két kínai internetes cég vetélkedőjét. A feladat az volt, hogy a párok ismertessék szerelmük történetét. A győzteseket a közönség szavazatainak döntése juttatta az Egyesült Államokba, ahol Lindsey Horvath polgármester adta össze őket.

Kínában hivatalosan 2001-től nem számít "mentális zavarnak" a homoszexualitás, a témáról rengeteg szó esik, és a melegek - különösen a nagyvárosokban - egyre nyíltabban felvállalják másságukat. Az országban meleg szórakozóhelyek működnek, hivatalos társkereső oldaluk van. A kínai társadalom egyre elfogadóbb, az iskolázott emberek mind toleránsabbak, de a világ legnépesebb országában még mindig százmilliók számára elképzelhetetlen és elfogadhatatlan, hogy a gyerekük, hozzátartozójuk nyíltan is vállalja másságát, szakítson a hagyományos családmodellel.

Forrás: MTI / Peking / Trebitsch Péter, Fotók: Shanghaiist

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása