pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Peking kiakadt, mert Tokió felvetetné a világemlékezet listájára a kamikazék emléktárgyait

2015.05.17. 12:30 Pekingi Zsazsa

Japán háborús bűneinek "elkendőzését" szolgálja az a törekvés, hogy a hadihajók ellen öngyilkos támadásokat végrehajtó "hírhedt" kamikazék búcsúleveleit és más dokumentumokat a világemlékezet listájára próbálják felvetetni - vélik Pekingben.

kamikaze-1.jpg

Minamikjúsú japán város polgármestere szerdán jelentette be, hogy az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezeténél (UNESCO) kezdeményezik a kamikaze-akciókkal kapcsolatos dokumentumgyűjtemény nyilvántartásba vételét a  világemlékezet listáján.

A nemzetközi listára olyan fennmaradt dokumentumok kerülhetnek, amelyeket érdemesnek ítélnek a világ népeinek kollektív emlékezetére. Gondoskodnak a megőrzésükről, mert részei az egyetemes kulturális örökségnek.

kamikaze-2.jpg

Simoide Kampei polgármester úgy fogalmazott, úgy gondolják, hogy ezek felbecsülhetetlen értékű emlékei a háború okozta szörnyűségeknek.

kamikaze-5.jpg

A Hszinhua kínai állami hírügynökség csütörtökön taktikai lépésnek és egy másik hasonló kezdeményezéssel együtt "trükknek" nevezte a szigetországi szándékot, amely szerinte Japán háborús múltjának dicsőítése.

kamikaze-4.jpg

Ismertetve a kamikaze-támadások lényegét, azt, hogy a repülőgépek öngyilkos pilótái gépüket az ellenség hadihajóinak vezetve igyekeztek elsüllyeszteni célpontjukat, a cikk emlékeztetett arra, hogy a japán hadvezetés körülbelül négyezer pilótát áldozott fel ezekben a bevetésekben 1944 őszétől kezdődően. A Minamikjúsúban található Csiran  Békemúzeum 1036 öngyilkos pilóta hátrahagyott személyes tárgyait őrzi.

kamikaze-3.jpg

A Hszinhua szerzője szerint a japán múzeum tavaly már megkísérelte a kamikaze pilóták leveleit a világemlékezet részévé tenni, de nem járt sikerrel. Ez azt fejezi ki, hogy az ilyen kezdeményezések ellentétesek az UNESCO küldetésével - véli a szerző.

kamikaze-6.jpg

A kínai állami hírügynökség szerint az Abe-kormányzat nem hajlandó szembenézni a történelemmel, miközben megsérti ázsiai szomszédjainak érzéseit, "sót szór sebeibe".

kamikaze-7.jpg

Példának hozza fel azt is, hogy Japán a közelmúltban több olyan ipari létesítmény felvételét javasolta az UNESCO világörökségi listájára, ahol a második világháború idején csaknem 58 ezer koreait kényszerítettek rabszolgamunkára. Közülük 94 meghalt.

Szöul a jelölésre reagálva az UNESCO átpolitizálásával vádolta meg Tokiót. Peking pedig csütörtökön közölte, hogy a kezdeményezés miatti súlyos aggodalmának hangot adva a kérdésben Dél-Korea oldalára áll.

Kína tavaly nyáron jelentette be, hogy a világemlékezet listájára szeretne felvetetni olyan dokumentumokat, amelyek a 2. világháborúban szexrabszolgaságra ítélt nőkkel kapcsolatosak és lépéseket tett a dokumentumok elfogadtatására. Dél-Korea szintén kifejezte szándékát hasonló lépésre.

A Kína által benyújtott iratokat, arra vonatkozó bizonyítékokat, hogy a kínai nőket a háborús frontvonalakon prostitúcióra kényszerítették, Kínában gyűjtötték, és a listára vételükkel szeretnék felhívni a világ figyelmét, hogy a jövőben "hasonló emberiség elleni rémtettek ne fordulhassanak elő".

A japán kormány szóvivője akkor azonnal jelezte, Tokió tiltakozni fog a kínai kezdeményezés ellen, és fel fogja szólítani Pekinget a beadvány visszavonására, amennyiben bebizonyosodik, hogy azt politikai okok motiválták.

Forrás: MTI / Peking / Trebitsch Péter, Fotók: Daily Mail 

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

csak néha benézek ha marhaságot látok 2015.05.17. 21:36:41

"58 ezer koreait kényszerítettek rabszolgamunkára. Közülük 94 meghalt." biztos, hogy csak 94? 58 ezer emberből természetes úton is meghalna sokkal több ennyi idő alatt.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.05.18. 07:17:15

Japánt nem lehet ugyanabba a helyzetbe kényszeríteni, mint Németországot: arra, hogy teljes múltját megtagadja, s folyamatosan ostorozza önmagát.
süti beállítások módosítása