pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Nepáli földrengés - A Mount Everest kínai oldala most a legveszélyesebb

2015.04.26. 06:00 Pekingi Zsazsa

Az évnek ebben az időszakában rendkívül zsúfolt a Mount Everest alaptábora, közeledik a csúcshódítások időszaka és túrázók is nagy számban tartózkodnak ilyenkor a környéken - mondta Kollár Lajos hegymászó az M1 aktuális csatornán. FRISSÍTVE

nepal_foldrenges_terkep.jpg

Nepálban szombaton nagy erejű földrengés sok száz ember halálát okozta, a természeti katasztrófa pedig lavinát idézett elő a világ legmagasabb hegyén, és a hírek szerint elérte az alaptábort. Tíz hegymászó életét vesztette.

nepal_foldrenges_lavina-1.jpg

A Mount Everesten tartózkodik Török Zsolt aradi magyar hegymászó is. Róla Kollár Lajos azt mondta, jól ismeri, egy ideig úgy volt, csatlakozik a Magyarok a világ nyolcezresein újraalakuló programjához, de ezt a mostani expedíció miatt lemondta. "Remélem, hogy nincs vele semmi baj. Nagy esélye van meghódítani a hegyet" - tette hozzá.

nepal_foldrenges_lavina-2.jpg

Az M1 aktuális csatornán elhangzott, hogy Mécs László hegymászó, aki szintén Nepálban tartózkodik jól van, a földrengést Katmanduban élte át.

uj-everest-lavina-terkep.jpg

A 8848 méter magas Mount Everesten (Csomolungmán) mintegy 300-an tartózkodtak az alaptáborban. Kollár Lajos szerint ez átlagos szám, előfordul, hogy ennél kétszer többen is vannak a hegyen. Magyarázatként elmondta, hogy csúcstámadásokra május közepétől lehet számítani, most még akklimatizálódnak a hegymászók, az április főként az alaptáborig jutó kirándulók és a környékbeli kisebb hegyeken túrázók szezonja.

nepal_foldrenges_lavina-3.jpg

Amennyiben a szombati lavina valóban elérte az Everest alaptáborát - ami szerinte nem biztos: lehet, hogy csak a Khumbu jégesésig ért -, akkor az komoly katasztrófa, s véget vethet a mászószezonnak is, de "ez persze semmi az áldozatokhoz képest". A jégesés kritikus pontja a Mount Everest csúcsára vezető útnak" - tette hozzá.

nepal_foldrenges_lavina-4.jpg

Arra kérdésre, hogy a hegymászóknak milyen esélyeik vannak, ha lavina zúdul rájuk, Kollár Lajos azt mondta, a Himalájában elég kicsi a túlélés esélye. "Az Everest azonban jól felszerelt, sok mászó és segítő van a környéken, tehát frekventált terület, nagyobb az esély, hogy mentést lehet végrehajtani" - fogalmazott. Megjegyezte, nem valószínű, hogy szombaton szökőárszerű hógörgeteg gördült alá, sokkal inkább jéglavina lehetett. "A jéglavina elképesztő erejű, súlyánál fogva is gyilkos. Ha az alaptábort is elérte, hihetetlen intenzívnek kellett lennie".

nepal_foldrenges_lavina-5.jpg

Kollár Lajos elmondta, hogy a Mount Everest északi - kínai oldalán - még nagyobb veszélyek leselkednek a hegymászókra, mint a déli, nepáli oldalon. "Az északi előretolt alaptábor ugyanis közelebb van a hegynek azon rendszeréhez, ahonnan lavinák indulhatnak el. A déli alaptáborban ez nem megszokott, mint ahogy a földrengés sem."

Kitért arra is, hogy sok olyan turista megy a magashegységek alaptáboraiba, akik nem terveznek csúcsmászást, csak az alaptáborok között túráznak. Ez a fajta hegymászás is veszélyes, de nem annyira, mint 7-8 ezer méteres magasságban, "ahol egész más veszélyhelyzetek és -rendszerek vannak, mint lejjebb". A himalájai halálos balesetek 75 százaléka amúgy az alaptáborokban és az az alatt túrázó trekkingesek közül kerül ki. "Jó vezetőkkel, körültekintéssel azonban rengeteg - főként az akklimatizációs problémákból fakadó - baleset megelőzhető" - tette hozzá.

nepal_foldrenges_lavina-6.jpg

nepal_foldrenges_lavina-7.jpg

Hófelhő az Everest alaptábor felett április 25-én

nepal_foldrenges_lavina-8.jpg

nepal_foldrenges_lavina-9.jpg

Forrás: MTI

Fotók: Azim Afif és Pasang Dawa Sherpa via AP, Roberto Schmidt via AFP / Getty Images, NBC

Térképek: CNN / Google, The New York Times

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása