pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Mao Ce-tungot gúnyolta egy ismert kínai tévés - nem kellett volna

2015.04.10. 06:15 Pekingi Zsazsa

Egy online videó tanúsága szerint nyomdafestéket nem tűrő megjegyzést tett egy Kína-szerte ismert televíziós személyiség Mao Ce-tung néhai kínai államelnökre, kommunista vezetőre és ezért eljárást kezdeményeztek ellene - számolt be erről a kínai sajtó és a közösségi média. VIDEÓK

bi-fujian-mao.jpg

Pi Fu-csien munkáltatója, a Kínai Központi Televízió (CCTV) közleményében úgy vélte, hogy az amatőr videón elterjedt felvételnek "komoly társadalmi hatása" lett, ártott az intézmény megítélésének, s azt ígérik, hogy alapos nyomozást végeznek, s a vonatkozó szabályoknak megfelelően fognak eljárni. Pi műsorait - sajtóértesülések szerint egy munkahelyi "válságtanácskozást" követően - négy napra felfüggesztették.

Pi Fu-csien középen a műsorvezetők között

Pi 2011 óta a legnagyobb nézettségű kínai televíziós műsor, az újévi gála műsorvezetőjeként is feltűnt, de számos más műsor mellett népszerű tehetségkutatók házigazdája is volt.

bi-fujian-1.jpg

A szóban forgó képsorokon az 56 éves Pi a kulturális forradalom idejében népszerűsített - Stratégiával foglaljuk el a Tigris-hegyet című - forradalmi opera részletét énekelte némileg átírt formában egy baráti társaságban zajló étkezés közben, gúnyt űzve a kommunista pártból és Maóból. Mao hagyatékát kommentálva pedig állítólag megjegyezte, sok szenvedést hozott az embereknek.

A Global Times című napilap kommentárjában a "klasszikus mű szatirikus paródiájáról" megjegyezte, tény, hogy mindez egy privát eseményen hangzott el, de például nem egyértelmű, hogy a főszereplő tudatában volt annak, hogy mindazt, ami történik, felveszik.

bi-fujian-0.jpg

A cikk szerzője szerint egy magánbeszélgetésben elhangzottakat nem volna szabad az érintett személy politikai beállítottságaként értékelni, mert a vélemények sokszor a helyzet és a körülmények szüleményei. Ezért, vonta le a következtetést, épp a kulturális forradalom időszakára jellemző viszonyokkal ellentétben egy rövid - 76 másodperces - klip alapján nem kellene Piről sommásan ítélkezni. Az internetre felkerült, nagy nyilvánosságot kapott, celebként tett megjegyzésért azonban vállalnia kell a felelősséget - vélte a lap.

mao.jpeg

Mao Ce-tung személyének a megítélése ellentmondásos Kínában. Az 1976-ban bekövetkezett halála utáni hivatalos pártértékelés szerint tevékenysége 70-30 százalékban volt helyes, illetve helytelen.

Életének, munkásságának megítélése a hétköznapi emberek körében generációktól, iskolázottságtól, a társadalomban elfoglalt helyüktől, de térségektől is függően, valamint a családokban örökségül kapott emlékek alapján is eltérő. Van ahol szentként tisztelik, másutt elítélik, mert többször is tévútra vezette az országot. Kína vezetése máig tabuként kezeli Mao ellentmondásos életpályáját, nem gerjesztik, de hagyják kultuszának továbbélését.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter, Fotók: that's, The Guardian, CNN, Shanghaiist

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ellensúly 2015.04.18. 01:01:34

A világ legnagyobb tömeggyilkosa volt. Kétszer annyi embert irtott ki, mint Sztálin, és hatszor annyit, mint Hitler.

HgGina 2015.08.22. 17:44:14

@Ellensúly: nem eleget, még így is másfél milliárd maradt belőlük.
süti beállítások módosítása