pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Emlékparkot kapnak az amerikai Repülő Tigrisek Dél-Kínában

2015.03.26. 10:15 Pekingi Zsazsa

Emlékparkot kapnak az amerikai Repülő Tigrisek, a kínai légierő amerikai pilótákból verbuválódott önkéntescsoportjának tagjai, akik a 2. világháború idején segítették Kínát a japán agresszió elleni harcban - közölte a helyi média kedden.

repulo-tigrisek-1.jpg

A parknak a Kuanghszi-Csuang autonóm terület ad majd otthont, pontosan ott, ahol egykor az amerikai repülőgépeket fogadó Jangtang repülőtér is elterült, a festői szépségű Kujlin várostól körülbelül 15 kilométerre, Linkuj megyében.

repulo-tigrisek-4.jpg

Az emlékparkban helyet kap egy múzeum, a szabadban a repülőgépek rejtekhelyeit is bemutatják, valamint azt a parancsnoki állást, amelyet egy barlangban alakítottak ki annak idején. A helyi önkormányzat tájékoztatása szerint a megnyitó a világháborús győzelem idei 70. évfordulós eseményeinek egyike lesz.

repulo-tigrisek-3.jpg

Az 1941-ben alakult, amerikai székhelyű Repülő Tigris történelmi szervezet, amely az egykori pilótákat, hozzátartozóit és támogatóikat tömöríti, több mint 600 tárgyi emléket adományozott a parknak.

repulo-tigrisek-2.jpg

A hivatalos nevén Első Amerikai Önkéntes Csoport (1st American Volunteer Group, AVG) három vadászrepülő századból álló, századonként körülbelül 30 repülőgéppel rendelkező katonai egység volt. Tagjai kiképzésüket az akkori Burmában kapták, mielőtt 1941 decemberétől 1942 közepéig Kína oldalán harcoltak a japán megszállók ellen. A Kuomintang-kormány 500 dollárt fizetett minden egyes - akár a levegőben, akár a földön - kilőtt ellenséges repülő után.

Pilótáikat Roosevelt elnök engedélyével toborozták, fizetést kaptak és hivatalosan a lényegében már megsemmisített kínai légierőhöz tartoztak. Küldetésük lejártával az Egyesült Államok reguláris légierejének részét képezték. A Repülő Tigrisek rendkívül sikeresek voltak, csaknem 300 ellenséges repülőgépet semmisítettek meg, és a harcokban mindössze 14 pilótát veszítettek. Parancsnokuk Claire Lee Chennault amerikai tábornok volt. 

claire_lee_chennault.jpg

Később a Chennault által irányított egységek, illetve pilótái tovább használták a Repülő Tigrisek elnevezést. Így került a csapatba például az a kínai Lung Jü-lan, akit 1942-ben küldtek az Egyesült Államokba kiképzésre, majd 1944-ben csatlakozott az amerikai 14. légi kötelékhez.

Lung, akit a Repülő Tigrisek utolsó kínai tagjaként tartanak számon, tavaly ősszel halt meg 91 éves korában.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter, WikiPedia, flyingtigersus

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása