pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Peking nem adja fel! A Buddha-szobrot márpedig Kínából lopták!

2015.03.25. 13:15 Pekingi Zsazsa

Új bizonyítékok támasztják alá, hogy a közelmúltban Budapesten is bemutatott 1000 éves Buddha-szobor, amelynek belseje egy mumifikálódott szerzetest rejt és egy holland magángyűjtő birtokában van, azonos egy Kínából ellopott műtárggyal - közölte a Kulturális Örökségek Állami Hivatala (SACH) Pekingben szerdán.

A kormányzati intézmény képviseletében Csin Zsuj-kuo ismertette azt a közleményt, amely szerint fényképekre, helyi dokumentumokra és tanúk nyilatkozataira alapozva a hivatal meg tudja erősíteni, hogy a szóban forgó Buddha-szobrot a kelet-kínai Fucsien tartomány Jangcsun településének templomából lopták el 1995-ben.

A SACH további bizonyítékokat gyűjt, és más illetékes osztályokkal azon dolgozik, hogy biztosítsa a szobor visszatérését - jelentette ki Csin.

A Hszinhua hírügynökség jelentése kitér arra, hogy a nemzetközi érdeklődés középpontjába került szobrot, amely az asseni Drents Múzeum jóvoltából a Magyar Természettudományi Múzeum tavaly októberben megnyílt és idén májusig nyitva tartó Múmiavilág kiállításának egyik darabja volt, a múlt hét péntekén holland tulajdonosa minden magyarázat nélkül visszakérte és elszállíttatta.

Az alkotásra különösen akkor figyeltek fel, amikor egy tavalyi hollandiai CT-vizsgálat során bebizonyosodott, hogy egy 12. századi buddhista szerzetes múmiáját rejti, amely egy párnán pihen. A kínai írásjegyekkel díszített lapos kerek párna oldalán szereplő felirat szerint a szerzetes neve Csang Liu-csüan.

Jangcsun falu lakói 1995-ben fedezték fel, hogy templomukba illetéktelenek hatoltak be és jogtalanul eltulajdonították a szobrot, amelyhez évszázadok óta hagyományosan imádkoztak. A helyi feljegyzések szerint Csang szerzetes, akit szektaalapítónak tartanak, a Szung-dinaszita (960-1279) idején élt, gyógyfüves tudománya révén segítette az emberek gyógyítását és terjesztette a buddhista vallást. 37 éves korában halt meg, testét a helyiek mumifikálták és egy szobrot alkottak köré.

A mindeddig névtelenségbe burkolózó holland tulajdonos kedden arról tájékoztatta a Hszinhua hírügynökséget, hogy a szobrot másodkézből vette, s a korábbi hírekkel ellentétben nem 1996-ban, hanem 1995 közepén. Szóvivője útján közölte, hogy a műtárgy - tudomása szerint - 1994-95-től volt az előző tulajdonosánál, azt sugallva, hogy a lopott szobor és a birtokában lévő nem lehet azonos.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bkkzol 2015.03.26. 04:54:59

Azt hiszem nem e holland tulajdonos lenne az első "műgyüjtő" aki lopott tárgyat vásárolt. Az egy másik kérdés, hogy nem mindegyik annyira ostoba, hogy utána közszemlére tegye.

☉ ☾ 2015.03.26. 08:30:47

A drága kínaiak mióta ilyen érzékenyek a tulajdonosi viszonyokra?
Az egész ország a technológiai tolvajlásra épül, az alapvető emberi jogokat, vagy a magántulajdon védelmét is semmibe veszik. Folyamatosan fenyegetést jelentenek a környező országok számára, és amit a mai napig Tibetben művelnek az több mint barbarizmus.
Egy Buddha szobor miatt viszont telesírják a világsajtót, ez elég szánalmas.
süti beállítások módosítása