pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Lopott a Budapesten kiállított Buddha-szobor

2015.03.22. 11:45 Pekingi Zsazsa

Kínai szakértők megerősítették, hogy azt az 1000 éves Buddha-szobrot, amely jelenleg egy holland magángyűjtő birtokában van, és legutóbb Budapesten, a Magyar Természettudományi Múzeumban volt kiállítva, 1995-ben törvényellenesen tulajdonították el egy kelet-kínai faluból.

buddha-1.jpg

A Fucsien tartományi kulturális örökségek hivatala vasárnap helyi kutatásokra és médiajelentésekre hivatkozva arra a megállapításra jutott, hogy az ereklye Jangcsun faluból származik - számolt be a Hszinhua hírügynökség vasárnap.

A hivatal illetékesei elmondták, hogy folytatják az információk további gyűjtését, miközben jelentést tesznek az országos kulturális hatóságoknak, hogy az ilyen helyzetekben szokásos eljárással a hivatalos azonosítás megtörténjen, és megtalálják a lopott ereklyéhez vezető utat - közölte a hivatal szóvivője.

buddha-2.jpg

A szobor a múzeum tavaly októberben nyílt Múmiavilág című kiállításának központi darabja volt és eredetileg az idén május 17-ig lett volna látható a nagyközönség számára. Holland tulajdonosa azonban a múlt hét péntekén minden magyarázat nélkül elszállíttatta Budapestről.

A hírügynökségi összeállítás szerint Jangcsun falu lakói az év elején könnybe lábadt szemmel nézték a kiállításról, illetve a szoborról készült televíziós beszámolókat, mert többen ráismertek a húsz éve templomukból hiányzó alkotásra. A nagy becsben tartott szobrot a faluban egyfajta korona díszítette és részben ruhadarabokkal terítették be. A helyiek ősükhöz imádkoztak előtte.

A faluba kivonult szakértő nyomozók nagy mennyiségű fotót, más ereklyét, illetve történelmi adatot ellenőrzött, amelyekből az is megerősítést nyert, hogy a múmia egy buddhista szekta alapítója (cusi).

A jangcsuni irattár szerint a Buddhát Csannak hívták, de neve mögött ott volt a tiszteletet kifejező Kung és a Cu-si is. Húszas éveiben lett szerzetes és azután szerzett tekintélyt, miután betegeket segített gyógyulásban és terjesztette a buddhista hitet. 37 éves korában halt meg, testét mumifikálták és a helyiek a Szung-dinasztia (960.1279) idején egy szoborba ágyazták. Azóta imádkoztak hozzá.

Az MTI-nek szombaton a természettudományi múzeum szóvivője, Kiss Stefán Mónika megerősítette, hogy a Buddha-szobrot holland tulajdonosa pénteken váratlanul összecsomagoltatta és elszállíttatta, anélkül, hogy indokolta volna a döntését.

Szombaton a pekingi Beijing Wan Pao című esti újság helyszíni riportjában idézte fel, hogy a fucsieni Jangcsun településen élők 1995-ben, a holdnaptár szerinti tizedik hónap 24. napjának reggelén vették észre, hogy Pucsaotan nevű templomukba illetéktelenek hatoltak be és elvitték Buddha-szobrukat. Egyedül a korábban fejére helyezett korona maradt meg.

A lap online változatán és a másodközlő hírportálokon fekete-fehér képekkel illusztrálták az összeállítást, amelyeken az egykori Buddha-szobor, a Budapesten kiállított szobor, továbbá a korona az egykori nyomozást folytató rendőrrel volt látható, valamint a párna, amelyen a múmia pihent.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter, Xinhua, Fotó: Völgyi Attila

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása