pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

BREAKING! Tegnap hirtelen elvitték Budapestről az 1000 éves múmiát rejtő kínai Buddha-szobrot

2015.03.21. 10:00 Pekingi Zsazsa

Pénteken váratlanul elszállította holland tulajdonosa a Magyar Természettudományi Múzeumból azt a 11-12. századból származó Buddha-szobrot, aminek belseje egy kínai szerzetes múmiáját rejti.

buddha-szobor-2.jpg

Az 1000 éves múmiát rejtő szobor a Múmiavilág című nemzetközi vándorkiállítás központi darabja volt és elvileg május 17-ig lehetett volna látogatni. A múzeum szóvivője, Kiss-Stefán Mónika a kínai állami hírügynökségnek elmondta, hogy a holland tulajdonos nem indokolta meg, miért viteti el egy jelenleg is zajló kiállításról a szobrot.

buddha-szobor-1.jpg

A szállítmányozó cég péntek délután már el is vitte a Buddha-szobrot. "Megdöbbentem és sajnálom" - mondta Kiss-Stefán Mónika a Xinhuának.

buddha-szobor-3.jpg

A Magyar Természettudományi Múzeum a szobrot a holland Drents Múzeum Assentől kapta kölcsön, amit valójában egy holland magángyűjtő 1996-ban vásárolt és azóta is az ő tulajdonában van.

buddha-szobor-4.jpg

Szikossy Ildikó a múzeum antropológusa elmondta, hogy a holland múzeum a délelőtti órákban hívtak őket, amiben jelezték, hogy a tulajdonosa azonnali hatállyal elviszi a szobrát, aki egyébként nem jelent meg az elszállításkor.

A 11-12. századból származó Buddha-szoborról azt gondolták, hogy valami lehet benne, ezért is vizsgálták meg CT-vel. Kiderült, hogy a feltételezés helyes volt: egy kínai buddhista szerzetes múmiáját rejti a szobor. A szobor és még több múmia a Magyar Természettudományi Múzeumban május 17-ig a Múmiavilág című nemzetközi vándorkiállításon szerepelt.

mumiavilag.jpg

A szobrot a holland Drents múzeum megbízásából vizsgálták meg Hollandiában. A múmia mellett ősi iratokat is találtak, ezekből kiderül, hogy mumifikálódott test egy buddhista mesteré, aki egy kínai meditációs iskolában tanított. A buddhista szerzetes minden bizonnyal saját magát mumifikálta.

A dolog pikantériája, hogy Yangchun faluban, Kína délkeleti tartományában Fujianban élők azt állítják, 1995-ben ezt a szobrot lopták el templomukból. A történetről nemrég a kínai média is beszámolt.

Folytatás a címre kattintva: Szobor-gate! Kína visszakövetelheti a Budapesten bemutatott Buddha-szobrot!

Forrás: China Daily, Sina English

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása