pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Marha vagyok! Bemutatnám Önnek Tavasz kisasszonyt! - Óvatos névválasztásra intenek Kínában

2014.10.22. 11:45 Pekingi Zsazsa

Az angol névválasztás kockázataira igyekszik rávilágítani a kínai központi televízió (CCTV) egy a weblapján közölt útmutatással, mondván: egy "rossz" jelentésű név könnyen megtévesztő lehet, elbizonytalaníthatja a külföldi partnert.

névválasztás-Kína.jpeg

Kínában mindazok, akik tanultak angolul, vagy külföldiekkel vannak üzleti kapcsolatban, praktikus okokból angol nevet kapnak, vagy ők maguk választanak maguknak. Ugyanez vonatkozik a németesekre, az oroszosokra, a spanyolosokra, de még a magyarosokra is. Ugyanakkor nem kevesen egyszerűen hangzás alapján, vagy más ok miatt szabadon választanak nevet maguknak, s olyanok is vannak szép számmal, akik a kínai nevük idegen nyelvi megfelelője mellett döntenek.

Kínában így nem kell csodálkoznunk, ha valaki Gucci Chanelként mutatkozik be, vagy azt mondja: Omega vagyok. Niu úr pedig a családneve által lett Mr. Marha, Lin úr pedig Erdő. Főleg a nők között szinte minden évszakból lehet találni neveket, népszerű a Summer, a Spring, vagyis a Nyár és a Tavasz, de a Snow, a Hó sem ritka. Olyan is van, aki egyszerűen Yesnek (Igen) nevezte el magát.

névválasztás-Kína-3.jpeg

Az Apple egyike a legelterjedtebb névváltozatoknak, de feljegyeztek már Dell nevű számítógép-szerelőt is. Volt, aki a jól hangzó Tomorrow-t, a Holnapot választotta magának. Előfordul a Dream, vagyis az Álom, de még Cabbage is - utóbbi nyilván annak tudatában, hogy a név viselőjéről mindenki sejteni fogja, valami köze lehet a káposztához. 

A CCTV életmódrovatában most arra szánta el magát a cikkíró, hogy valamelyest eligazítsa az olvasókat: milyen következményekkel járhat egy rosszul hangzó név mondjuk egy üzleti kapcsolatfelvételnél egy idegen országbeli partnerrel, milyen hatása lehet esetleg egy hivatalos levél végén. Ezért azt tanácsolja, lehetőleg olyan nevet válasszanak, amely valamelyest kifejezi, honnan jöttek, miféle embernek is gondolják magukat.

névválasztás-Kína-2.jpeg

A cikkíró szerint például jobb óvatosan bánni a Candy, Lolly vagy Sugar nevekkel, mivel azokhoz a könnyűvérű nők imázsa kapcsolódik. A cikk a névújítókat arra bíztatja, hogy lehetőség szerint válasszanak "biztonságos" utóneveket. "Választhattok bármilyet, de ne csodálkozzatok, ha esetleg magyarázkodásra kényszerültök" - jegyezte meg a szerző.

Az írás mindazonáltal nem áll elő túlságosan sok követendő példával, inkább csak óvatosságra int. Azt is javasolja, hogy a fiatalok nézzenek amerikai filmeket, s azokból sok, egy-egy karakterre jellemző nevet választhatnak maguknak. Meg is jegyzi, hogy a "jó lányokat" ezekben többnyire Jane-nek hívják. Azért felsorol néhány hagyományos, "konzervatív" kategóriába tartozó nevet is, így az Elizabethet, a Michaelt, a Williamet és a Catherine-t. A cikk szerzője szerint többre lehet menni velük, mint mondjuk a Surprise-zal, ami meglepetést jelent.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása