pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Kínában életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték a szeparatistának tartott ujgur tanárt - EU tiltakozás

2014.09.24. 06:15 Pekingi Zsazsa

Életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték Ilham Tohtit, a kínai állami médiában "ujgur tanárként" emlegetett egyetemi oktatót, mert bűnösnek találták az északnyugat-kínai Hszincsiang szakadár erőinek támogatásában - számolt be a kínai média kedden.

Ilham Tohti - 1.jpg

Tohti pénteken lezárult nyilvános perét követően rövid időn belül hirdették ki az elsőfokú ítéletet a Hszincsiang-Ujgur autonóm terület székvárosának, Urumcsinak a bíróságán. A férfi ügyvédje, Li Fang-ping, aki "teljességgel elfogadhatatlannak" nevezte a verdiktet, azt nyilatkozta, védence fellebbezni fog. Mint mondta, a szokatlanul súlyos ítélet szövege egyértelműen utalt az ügy "átpolitizáltságára".

A nemzetiségi képzésért felelős fővárosi Mincu Egyetem volt tanárát két ügyvéd is védte. A bíróság előtt maga is megszólalhatott, és kijelentette, korábban a nyilvánosság előtt is ellenezte a szeparatizmust és az erőszakot.

A 44 éves Ilham Tohti hosszú évek óta a muszlim vallású ujgur nemzetiségiek jogaiért kiálló aktivista hírében állt. Az ellene felhozott vád szerint azonban saját honlapján a régió függetlenségét támogató nézeteket hirdetett, az egyetemen pedig "szeparatista csoportot" alakított "személyazonosságát elfedve".

Az ügyészek azt állították, hogy lázító és felforgató tevékenységet folytatott, összejátszott a külföldön működő, Hszincsiangnak Kelet-Turkesztán néven önállóságot követelő erőkkel, ezzel súlyosan megsértve a nemzetbiztonságot és a társadalmi stabilitást. Tohti korábban a Szabad Ázsia Rádiónak nyilatkozva tagadta, hogy valaha is terrorista szervezetekkel szövetkezett volna. Mint fogalmazott: az ujgurok területi autonómiájáért mindig békés eszközökkel küzdött.

Az ügyvédek nyilatkozata szerint Tohti azt mondta, hogy az ellene valló diákokat, akik önkéntesként dolgoztak a weblapjánál, minden valószínűség szerint megfélemlítették.

Az ujgur értelmiségi ügyét világszerte élénk figyelem kíséri, az Egyesült Államok, az Európai Unió és az emberjogi szervezetek többször is a férfi szabadon engedését követelték kilenc hónapos fogva tartása időszakában.

Az Európai Külügyi Szolgálatnak, az unió diplomáciai testületének szóvivője kedden közleményben ítélte el az "ujgur közgazdász professzor Ilham Tohti" ügyében "állítólagos szeparatizmus" miatt kiszabott ítéletet, s azt "teljességgel indokolatlannak" nevezte.

"Az EU sajnálatát fejezi ki, hogy az eljárás során nem tartották be a törvényeket, különös tekintettel a megfelelő védelem jogára" - fogalmazott a dokumentum. Kiadói Tohti és támogatói azonnali és feltétel nélküli szabadon bocsátására szólítanak fel. Egyúttal arra sürgetik a kínai hatóságokat, hogy tartsák tiszteletben a kisebbségek jogait és jogukat a szabad véleményalkotáshoz.

Kínában az elmúlt hónapokban súlyos, helyenként több tucat halálos áldozatot követelő terrorcselekményeket követtek el, amelyekért a hatóságok szerint Hszincsiangban, de az ország más területein is ujgur szakadárok, vallási szélsőségesek és felbujtóik a felelősök. A térségben fokozták az ellenőrzéseket, a rendőrségi rajtaütéseket, és felgyorsították a bírósági munkát és jellemzően súlyos ítéleteket hoztak.

Százakat ítéltek el szeparatizmus szítása, zavargások szervezése, illegális üzleti tevékenység, etnikai gyűlöletkeltés, illegális fegyvertartás és -gyártás, valamint szélsőséges vallási tanokat népszerűsítő vagy terrorizmussal összefüggő videók terjesztése miatt.

A régió hosszú ideje a han kínaiak és a muszlim vallású ujgur őslakosok közötti feszültség és a fel-fellángoló erőszak színhelye. Az ujgurok elnyomással vádolják a kínai hatóságokat, míg Peking és a helyi vezetés cáfolja, hogy hátrányosan megkülönböztetné az ujgurokat, és azt állítja, hogy a külföldről támogatott szakadárok, szélsőséges vallási befolyás alatt álló terroristák erőszakcselekményekkel törekednek megingatni a társadalmi stabilitást.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása