pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Peking: illiberális demokrácia Hongkongban

2014.09.01. 06:15 Pekingi Zsazsa

Az általános választójog fog érvényesülni 2017-ben a hongkongi kormányzóválasztáskor, viszont a végleges jelöltállítás joga egy, a helyi társadalmi rétegeket "széles körben" képviselő jelölőbizottság dolga lesz - döntött a kínai törvényhozás vasárnap véget ért egyhetes ülésén. Peking emellett továbbra is fenntartja a jogot a különleges közigazgatási övezet vezetőjének hivatalos kinevezéséhez.

Hongkong-választások-1.jpeg

Hongkongban hónapok óta különböző szervezetek - köztük a Foglald el a központot! engedetlenségi mozgalom - követelik az általános választójog kiterjesztését, a jelöltállítás szabadságát. Mivel a mostani parlamenti döntés alapján Peking nemigen lazít a hongkongi kormányzóválasztás kötött szabályain, ez újabb tüntetésekre sarkallhatja őket.

Az Országos Népi Gyűlés állandó bizottságának közleménye szerint a jelenlegi hongkongi kormányzó júliusi jelentése alapján megtárgyalták, szükség van-e a választás tervezett módjának módosítására. A törvényhozás úgy értékelte, hogy a hongkongiak "javaslatait és véleményét figyelembe véve" az érvényben lévő alaptörvénynek megfelelően 2017-ben az általános választójogot érvényesítve, a jelöltállítással egy jelölőbizottságot felhatalmazva választják meg a különleges közigazgatási övezet új, immár ötödik kormányzóját.

Hongkong-választások-2.jpeg

A dokumentum úgy fogalmaz: a hongkongi társadalmi konzultációk alapján úgy értékelték, hogy Hongkongban széles konszenzus alakult ki a tekintetben, hogy a város első emberének egyaránt "szeretnie kell az országot és szeretnie kell Hongkongot". Hozzátették, hogy az általános választójog érvényesítéséhez meg kell teremteni az intézményi feltételeket.

A 2017-ben esedékes választás módját részletesen ismertető közlemény kitér arra is, hogy a jelölőbizottság 2-3 jelöltet állít majd, mindegyiküknek a bizottság legalább felének a támogatásával kell majd rendelkeznie. Az előző kormányzóválasztásokon 1200 fős jelölőbizottság jelöltállítása után egy választási bizottság hozta meg a végleges döntést, amelyet a központi kormánynak is jóvá kellett hagynia. Peking a jövőben is fenntartja a jogot a különleges közigazgatási övezet vezetőjének hivatalos kinevezéséhez.

Még a döntés nyilvánosságra hozatala előtt a kínai külügyminisztérium hongkongi, makaói és tajvani ügyekkel foglalkozó irodájának szóvivője figyelmeztette a külföldi hatalmakat, hogy Peking nem fog tolerálni semmiféle, a választásba beavatkozni akaró, határon túlról érkező törekvést. 

Hongkong-választások-3.jpeg

A nyilatkozat szerint egyesek hídfőállásnak akarják használni Hongkongot a "szárazföldi Kína elleni tevékenységükhöz". A szóvivő egyben emlékeztetett, hogy a város minden külügyi, külpolitikai vonatkozású ügyében Peking felelős eljárni. 

Ez vonatkozik a nemzetközi szervezetek jelenlétére, illetve működésük engedélyezésére is - tette hozzá.

Hongkongban nem érte felkészületlenül a közvéleményt a pekingi döntés, és bár a helyi társadalom megosztott a kérdésben, minden jel szerint fokozni fogják aktivitásukat a közvetlen, még szabadabb választást követelő szervezetek, amelyek tízezres tömegek megmozgatását, a város üzleti negyedének megbénítását, sztrájkokat, útlezárásokat ígértek arra az esetre, ha követelésüknek nem tesznek eleget.

A pekingi bejelentést követően máris ezrek vonultak az utcára, illetve a kormányzat kordonokkal és rendőrökkel megerősített épületéhez.

A Foglald el a központot! mozgalom vezetője a csalódott tömeg előtt megnyitottnak nyilvánította a "polgári engedetlenség korszakát" Hongkongban. Elhangzott, hogy hamarosan felszólítanak a főbb közlekedési utak ülőtüntetéssel történő lezárására, majd több hullámban demonstrációkkal igyekeznek majd megbénítani a pénzügyi központot.

A szervezők továbbra is "a nemzetközi norma szerinti demokratikus" választást, "valódi demokráciát" követelnek, hogy maguk dönthessenek sorsukról - hangoztatták. Alan Leong, a Polgári Párt vezetője, aki 2007-ben volt már kormányzójelölt, úgy nyilatkozott, hogy a hongkongiakat elárulták, elvették tőlük az igazi választás lehetőségét. 

A Demokrata Párt alapító elnöke, Martin Li kijelentette, nem kérnek a "kínai sajátosságú demokráciából".

A több mint 150 éven át tartó brit gyarmati státus után Hongkong 1997 júliusában került vissza Kínához. Az ehhez kapcsolódó kínai-brit közös közlemény és az alaptörvény szerint a különleges közigazgatási övezetet az "egy ország, két társadalmi rendszer" elve alapján kormányozzák, a korábbi kapitalista rendszer, a magas fokú autonómia és a személyi szabadságjogok ötven éven át változatlanul érvényesülnek.

Forrás: MTI - Peking - Trebitsch Péter, Reuters, Al Jazeera

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

joska61 2014.09.02. 09:45:05

Magyarul - ha jól értem - szabadon lehet szavazni a nem szabadon állított jelöltre, aztán majd Peking eldönti, hogy ki lesz a főnök. Basszus, nehogy ezt az ötletet itt is átvegyék! :D

büszke illiberális antidemokrata (törölt) 2014.09.09. 06:34:13

én nagyon helyeslem ezt a lépést, elvégre a nyugati demokrácia csak egy a sokféle modellből, nem mindenható, előtte is volt élet, utána is lesz
a világ nagy részén nem működik
Oroszországban, az arab világban, Afrikában, Dél-Amerika jó részén, Kínában sem
az emberek gyomra nem mindenütt veszi be, nincs igényük rá, jobban szeretik az erős vezetőt, aki megmondja, hogy mi merre hány méter

Magyarországon sem volt sose sikeres a valódi liberális demokrácia, el is fog tűnni hamarosan

Magyarország nem Hollandia vagy Anglia, ahol az emberek bele vannak buzulva a szabadságba és Coca-Cola mámorban fetrengenek és gay pride-on vonulnak babakocsis családok

Hong Kong is visszatér a császárságba, ahova kulturálisan is tartozik
süti beállítások módosítása