pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Li Ko-csiang: "A holdújévben Orbán Viktor az első külföldi kormányfő Kínában"

2014.02.12. 14:10 Pekingi Zsazsa

A kínai-magyar kapcsolatok megerősítésének és továbbmélyítésének céljával látogatott magas szintű magyar delegáció Pekingbe - jelentette ki Orbán Viktor kormányfő szerdán a kínai fővárosban, a Li Ko-csiang miniszterelnökkel folytatott megbeszélés elején. A kínai kormányfő azt hangsúlyozta, hogy országa és Magyarország régi barátok.

OVPEK-5.jpeg

A kínai Országos Népi Gyűlés, azaz a törvényhozás épületében tartott plenáris tárgyaláson magyar részről részt vett több kormánytag, így Martonyi János külügy-, Varga Mihály nemzetgazdasági és Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, továbbá Matolcsy György jegybankelnök és Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke.

OVPEK-7.jpeg

Orbán Viktort és az általa vezetett delegáció tagjait - akiknek egyébként a szigorúan őrzött, többépületes pekingi állami vendégházban biztosít szállást a kínai kormányzat - a parlament hatalmas fogadócsarnokában katonai tiszteletadással várták. A ceremónián, amelyen három haderőnem díszegysége is felsorakozott, a katonazenekar lejátszotta a két ország himnuszát, majd a magyar és a kínai kormányfő elsétált a díszsorfal előtt.

OVPEK-6.jpeg

A nemzeti nyelven - konszekutív tolmácsolással - zajló tárgyalás első, sajtónyilvános perceiben a kínai miniszterelnök úgy fogalmazott, "régi barátok vagyunk", majd arra hívta fel a figyelmet, hogy a kínai új évben Orbán Viktor az első külföldi kormányfő az ázsiai országban. Ez is bizonyítja, hogy a kínai-magyar kapcsolatok nagyon szorosak - értékelte.

Emlékeztetett egyúttal, hogy az idei év a két ország közötti diplomáciai kapcsolatok felvételének 65. évfordulója.

Li Ko-csiang hangsúlyozta, bízik abban, hogy a mostani látogatásnak köszönhetően erősödnek a kínai-magyar kapcsolatok.

OVPEK-4.jpeg

Orbán Viktor köszöntőjében kifejezte Magyarország nagyrabecsülését Kína elmúlt években elért eredményeinek, kiváltságnak nevezve, hogy a most véget ért ünnepi időszakot követően fogadják a magyar delegációt Pekingben.

Felidézte, hogy Li Ko-csiang - még miniszterelnök-helyettesként - már járt Budapesten, majd azt is felelevenítette, hogy tavaly Bukarestben Kína és a kelet-közép-európai országok csúcstalálkozóján is tárgyaltak, ahol a kínai kormányfő felvázolta országa Közép-Európára vonatkozó politikáját.

Pekingbe "azzal a céllal érkeztünk (...), hogy megerősítsük és tovább mélyítsük a kínai-magyar kapcsolatokat" - zárta üdvözlő szavait Orbán Viktor.

OVPEK-8.jpeg

A mintegy egyórás megbeszélés után a két kormányfő jelenlétében több kétoldalú megállapodást is aláírt a kínai és a magyar fél. Pálinkás József, az MTA elnöke a Kínai Tudományos Akadémia és a Kínai Társadalomtudományi Akadémia vezetőivel írt alá egyezményt, Horváth Viktória, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) turizmusért felelős helyettes államtitkára pedig a Kínai Állami Turisztikai Hivatal és az NGM közötti turisztikai szervezet létrehozásáról szóló együttműködési memorandumot szignált.

Balog Zoltán a kínai hagyományos orvoslással kapcsolatos együttműködési szándéknyilatkozatot, Spaller Endre, a Nemzeti Innovációs Hivatal elnöke a szakértőcseréről szóló kiegészítő együttműködési memorandumot látott el kézjegyével, Darabos Tamás, az Eximbank vezérigazgató-helyettese pedig az exportbiztosításról kötött megállapodást.

A megbeszélés és az aláírási ceremónia után Li Ko-csiang díszvacsorát adott Orbán Viktor tiszteletére.

Pekingben a magyar delegáció látogatásának tiszteletére sok forgalmas köztérre kitűzték a kínai mellé a magyar zászlót, így például a város központjában lévő híres Tienanmen téren is egymás mellet lobognak, és a küldöttség mozgásának idejére - számtalan rendőr segítségével - több forgalmas utat is lezártak az akadálytalan haladás érdekében.

Csütörtökön, a látogatás zárónapján a magyar miniszterelnök előadást tart a Kínai Társadalomtudományi Akadémián, és látogatást tesz a pekingi Magyar Kulturális Intézetben. Később fogadja őt Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke, majd Csang Tö-Csiang, az Országos Népi Gyűlés állandó bizottságának elnöke.

Forrás: MTI

Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Burger Barna

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Meridian74 2014.02.12. 18:02:19

A kínaiak azért is örülnek, mert végre egy államfő, aki nem magasabb az övéknél egy fejjel :P

borzimorzi 2014.02.15. 19:04:33

@Meridian74: :-DDD Pont ugyanez jutott az eszembe!
Viszont az nagy buli lenne, ha a turistáskodni szerető kínaiak számára a hosszabb európai utazásaik során a csillagtúra középpontja Budapest (vagy nyáron a Balaton környéke) lenne. Innét repcsivel könnyen el lehet ugrani 5-7 napra Párizsba-Londonba, megint pár napra Rómába vagy Athénba, esetleg Krétára egy hetet napozni, illetve Szentpétervárra-Novgorodba 5-6 napra, hogy abból is kapjanak ízelítőt. Közben a csillagtúra központjában mindig pihiznek pár napot, kimossák a holmijukat, szusszannak, úszkálnak a gyógyfürdőkben vagy a Balcsiban. 3-4 hét Európában szuper jó út, és ma már elég sok érdeklődő kínai ember megengedheti magának. Tökéletes nászajándéknak is, de diplomaosztóra adott ajándéknak is. Valahogy divatot kéne belőle csinálni...

Ha a gazdagabb kínai családoknak csak egy százaléka úgy gondolná, hogy a csemetéit a Balcsiban taníttatja meg úszni, már javulna a hazai GDP. Nem beszélve arról, hogy a kínai kiskölkök egyike-másika egyszerűen imádni való.

Üdv:
b
süti beállítások módosítása