pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Ilyen a Tavaszünnepnek, a kínaiak legnagyobb ünnepének időrendje

2014.01.27. 12:00 Pekingi Zsazsa

A kínai tavaszünnep, azaz a holdújév, a kínai nemzet legnagyobb hagyományos ünnepe, úgy mint Európában a Karácsony. Hivatalosan ez egy háromnapos ünnep, de a népszokás szerint három hétig tart.

kínai-újév.jpg

A Holdújévhez sajátos dekorációs, díszítési népszokások kapcsolódnak. Sokan mindmáig megtartották ezeket a szokásokat, egyebek között az úgynevezett páros újévi feliratok kiragasztását, a kapuisten képének kiakasztását, az újévi grafikák és a szerencsét jelző kínai kalligráfiák kifüggesztését.

tavaszünnep-1.jpg

A hagyományos kínai naptár a Földnek a Nap körüli keringése és a Holdfázisok alapján készült. Eszerint az év első napja, a tavaszünnep, azaz a Holdújév a kínai nemzet legnagyobb ünnepe, amely körülbelül olyan fontos a kínaiak számára, mint a karácsony a magyaroknak. A tavasz-ünnep családi ünnep – ilyenkor valamennyi családtag összejön, a távolabb élők, dolgozók is hazamennek, bármilyen messze is éljenek. A holdújév az egész kínai nemzetet megmozgatja, a lakosság zömét adó han nemzetiségen kívül mintegy 20 kisebbség is megünnepli a holdújévet. 

kb. január 27.

Chunyun (Tavaszünnep-i tömeges népvándorlás)

Az emberek az ország minden szegletéből elindulnak hazafelé. A tömegközlekedési eszközök valóban irdatlan tömeget szállítanak ilyenkor. Legjobb távol maradni a repterektől, vasútállomásoktól és minden hasonló tömegközlekedési helyszíntől.

január 30.

Chuxi (Holdújév kezdete)

A boltok, ha még nyitva is vannak, délutánra bezárnak. Ilyenkor már nehéz taxit szerezni. A legjobb, ha előtte vásárolunk, így otthon lehet maradni és élvezni a tűzijátékokat az ablakunkból.

január 31.

Chuyi (Holdújév első napja)

A nagy bevásárlóközpontok kinyitnak, de sok bolt továbbra is zárva tart.

kb. február 4.

Chunyun (Visszautazás otthonról)

A tömeg elindul otthonról, hogy visszatérjen a munkahelyeik, hétköznapjaik helyszínére. Ez a második alkalom, amikor a közlekedési helyzet katasztrofális lesz. A dolgok néhány nap után kezdenek visszatérni a normális mederbe.

február 14.

(Lámpás fesztivál)

Érdemes kimenni egy parkba és megnézni a dekorációkat. Otthon pedig együnk tavaszünnepi tápot, a tangyuant.

február 28.

Zheng Yue utolsó napja (正月), a Holdújév első hónapjának utolsó napja. Ekkor van a Tavaszünnep utolsó napja hivatalosan is.

Forrás: Go Chengdoo, CRI

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása