pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

15 fillér jut a kulturális jelenlétre Kínában - fejenként

2013.11.14. 06:15 Pekingi Zsazsa

Nemcsak országpromóció lesz a feladata a pekingi Magyar Kulturális Intézetnek, hanem a közép-európaiság fogalmának megismertetése is, programjaival része kíván lenni az európai kulturális dialógusnak - hangoztatta Hatos Pál, a külföldi magyar kulturális központokat működtető Balassi Intézet igazgatója az MTI-nek a szerdán megnyitott pekingi központban.

110.jpg

A megnyitón magyar és kínai vendégek, külföldi diplomaták, diákok vettek részt, megtöltve a Galaxy Soho bevásárló- és irodaközpontban helyet kapott intézet üvegfalú helyiségeit.

"Az európai kulturális diplomaták kissé irigykedve jegyezték meg, hogy nekünk egy külön intézetünk van, a maga fizikai megjelenésében itt, Peking közepén, e 21. századi modern épületben" - jegyezte meg Hatos Pál.

"Ahol most vagyunk, ez az épületkomplexum kifejezi Kína szédületes fejlődését és azt a törekvését, hogy ne csak gazdaságilag és politikailag, hanem kulturálisan is elsőrendű szereplője legyen a világnak. Mi itt helyeztük el a kulturális képviseletünket, s nemcsak azért, mert ez a város forgalmas helye, hanem azért, hogy ezzel is kifejezzük, a magyar kulturális diplomácia a kulturális örökség mellett a kortárs kulturális folyamatoknak is kiemelkedő figyelmet szentel" - fogalmazott Hatos Pál.

Hangsúlyozta, hogy a pekingi intézet egyfajta fórumként, találkozóhelyként is szolgál.

"Bízunk abban, hogy olyan beszélgetések helyszíne is lesz, ahol vélemények fogalmazódnak meg a környezettudatosságról, az új médiák használatáról, a kultúra, a kreatív tevékenység demokratizálódásáról" - állapította meg Hatos Pál.

Úgy vélte, hogy miközben rendelkezésre áll a hagyományos megközelítési mód, vagyis a koncertek, a filmfesztiválok szervezése, a közösségi hálókon, a helyi "netvörkökön" is jelen kívánnak lenni.

"Nem egyszerűen kiutaztatási programokban, dömpingben vagyunk érdekeltek, hanem abban, hogy összehozzuk a magyar és kínai szereplőket" - húzta alá.

109.jpg

Arra kérdésre, hogy ily módon a finanszírozást is meg kívánják-e könnyíteni, Hatos Pál elmondta, hogy a pekingi intézet évi 200 millió forintot kap a kínai kulturális jelenlétre, ami a kormányhatározat nyomán már a 2014. évi költségvetési törvényjavaslatban szerepel. Ez a létesítés, a fenntartás és a működtetés, a hosszú távú projektek fedezete. Hozzátette: arra törekszenek, hogy a költségvetési pénzt a bevételeikkel kiegészítsék.

"Általában véve is a Balassi Intézet külföldi magyar intézetei egy magyar adóforinthoz a partnereiktől hozzátesznek két - úgymond - projektalapú finanszírozási forintot. Ez elvárható Pekingtől is, és bizonyára majd meg is valósul" - jegyezte meg.

"Ez a huszadik külföldi intézetünk és a második ázsiai" - fűzte még hozzá Hatos Pál megjegyezve, hogy az első 1979-ben nyílt Indiában. Hozzátette, hogy a magyar kulturális expanzió részeként a jövő hónapban nyílik az isztambuli magyar intézet, majd ezt követi a belgrádi és a zágrábi.

111.jpg

Buslig Szonja Andrea, a pekingi intézet igazgatója, aki korábban kulturális szakdiplomataként dolgozott, elmondta, hogy azt tartja elsődleges feladatának, hogy a magyar kultúrából mindaz, ami teret kaphat, vagy teret tud teremteni magának ebben a közegben, az el is jusson a közönséghez korosztálytól függetlenül.

"Emberközelbe szeretnénk hozni a kultúránkat, a magyar kreativitást és egyfajta kirakatként is kívánunk szolgálni" - állapította meg. Hozzátette, hogy az ötfős csapatával nemcsak az intézet falain belül kívánnak dolgozni, hanem a kínai rendezvényszervezők segítségével az ország lehető legnagyobb részét, a kisebb városokat is "befognák".

Forrás: MTI, Fotók: Pekingi Zsazsa

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása