pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

Igen, a hosszú kisujjköröm az orrtúráshoz kell!

2013.11.04. 06:15 Pekingi Zsazsa

Megoldódott a rejtély! A sok buta és kíváncsi külföldi, aki nem értette miért növeszt néhány sanghaji taxisofőr a kisujján szép hosszú körmöt, most végre megtudhatta.

pinkynail.jpg

A Shanghai Daily ugyanis pont azokkal készített a városban interjút, akik ilyen körmöt növesztettek és használják is "bizonyos" dolgokra. És igen, visszaigazolták azt, amit már oly régen sejtettünk...

Persze a "hosszú köröm" szokásnak az eredetét is az ősi kínai kultúrában kell keressük, de sok taxisofőr mondta el a Dailynek, hogy neki bizony a hosszú köröm nagyon hasznos a személyes higiéniában, egészen pontosan az orrtúrásban és a fülpiszkálásban. 

Az egyik taxis - akinek a vezetékneve Hu és az ötvenes éveiben jár - elmondta, hogy neki a hosszú köröm elengedhetetlen a megfelelő tisztálkodáshoz. Hu azt is hozzátette, sokkal jobb kipiszkálni a fikát és a fülzsírt körömmel, mint tisztító pálcikával vagy papírzsebkendővel.

Egy 2006-ban végzett elég hülye kutatásból kiderül, hogy az ázsiaiaknak "száraz, pikkelyes" fülzsírja van, míg az afrikaiaknak és az európaiaknak "ragacsos, büdös" típusú. Ezért nyugodtan el lehet venni a visszajárót a hosszú körmű ázsiai taxistól.

Persze nem minden hosszú körmű ember nyúlkál a fülébe tisztálkodási céllal (legalább is ezt állítják). Az egyik 56 éves férfi például, akit Zhangnak hívnak, azt nyilatkozta, hogy ő borítékokat és cigarettásdobozt szokott vele kinyitni. Mások pénzérme felszedésére és narancs pucolásra hívják segítségül karmaikat. Egy fiatalabb interjúalany azt mondta, hogy ő a gitározás miatt növesztette meg a körmét.

És most vissza az ősi kínai kultúrához. A régi időkben a hosszú köröm a társadalmi státusz jelzésére szolgált, ugyanis ezek az emberek nem végeztek fizikai munkát. Még azt is jelentette a hosszú kisujjköröm, hogy viselője szerencsés ember. Jellegzetes kínai hiedelem, hogy akinek a kisujja túlér gyűrűsujjának utolsó ujjpercén, annak különleges szerencsében lesz része, amikor majd nagy szüksége lesz rá. Ha valakinek nem elég hosszú a kisujja, akkor a köröm növesztésével nagyobb esélye lesz a balszerencsét távol tartania.

Bármennyire is van "társadalmi és egészségügyi" előnye a hosszú körömnek, ez a szokás lassan elkopik, mivel a kínai turistákat külföldön megszólják a fül- és orrpiszkálásért.

Forrás: Shanghaiist

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

NorthStar 2013.11.04. 15:16:39

Nem csak Shangai-ban, de mindenhol es fokent nyilvanos helyeken hasznaljak eloszeretettel, mintha valami felsobbrendu missziot teljesitenenek. ...aztan jon a pockoles a tomegbe. Bocs, de amint meglatom a hosszu kormot, kerulok mindenfele fizikai kontaktust a hordozojaval.

Void Bunkoid 2013.11.05. 08:01:35

Ha jól emlékszem, az utcán/nyilvános helyeken való perzisztens köpködés is "kínaikum", tán még az olimpia előtt volt ilyen össznépi oktatófilm is filmhíradó jelleggel vetítve a népnek, hogy legyenek szívesek legalább az olimpia idejére leszokni róla, mert ez egy kapitalista nyugati rendezvény, és ott embernek látszani akaró emberek ilyent nem szoktak csinálni :)

gyugyó 2013.11.05. 08:51:26

Ezt nem akartam tudni..

Mentolosmájkrém 2013.11.05. 09:07:40

Itt is lehetne oktatni, pedig ez a nyugat teteje, Svedorszag. Nök, ferfiak vegyesen, elöszeretettel köpködnek mindenfele, nemcsak a prolik, hanem barki. Nem fujnak orrot,hanem szivogatjak az orrukat egesz nap, szerintuk illetlenseg az orrfujas. Kezet altalaban nem mosnak wc utan, igy aztan hany es fosik a fel orszag es csodalkoznak, hogy betegek egesz telen.

BigPi 2013.11.05. 09:07:40

@Void Bunkoid:"köpködés is "kínaikum"

Maradjunk annyiban, hogy ez a szokás ott még nem halt ki, úgy mint Európában.

Void Bunkoid 2013.11.05. 10:29:57

@Mentolosmájkrém: Skandinávia annyira nem nyugat, eltekintve az utóbbi évtizedek oda tartó bevándorlórohamától ők leginkább mindig is egy, Európa zajos uralkodós-csatás-lópikulás fenenagy társadalmi-politikai életétől tartózkodó, magukban (igaz egész fejlett szintre) elszüttyögő majdnemhogy belterjes banda voltak - meg jórészt ma is azok, nem véletlen, hogy habár udvariasak a bevándorlóval, és csak finoman, de elég egyértelműen éreztetik még egy második bevándorlóval, hogy ő egy KÜLFÖLDI, és itt csak vendég.

gyászhuszár 2013.11.05. 10:35:08

először nekem is furcsa volt, de ez kulturális különbség.nemcsak Kínában van hosszú kisujjkörmű divat hanem Latin-Amerika államaiban is pl. Kubában.ott is fülturkálásra használják de ölni is lehet vele, ha kellőképpen vastag és éles a kisköröm. úgy vágja el a torkot, ha jól meglendül a kéz, ahogy egy élesebb kés..

Reggie 2013.11.05. 12:48:03

@gyászhuszár: Mi lecsereltuk a plazmavagot ilyen eles kormu emberekre. Ugy viszik a 15-os savallot, mint ha vaj lenne...
süti beállítások módosítása