pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

A kínai Valentin-nap és ami mögötte van

2013.08.14. 10:15 Pekingi Zsazsa

A Qixi fesztivál mitológiája akár egy pár ezer évvel ezelőtti Sziget fesztiválon is keletkezhetett volna, hiszen kiérezhető belőle egy alkoholos és hallucinogén utazás minden eleme. Kínában idén augusztus 13-ára, a holdnaptárban a hetedik hónap hetedik napjára eső ünnep volt a Qixi fesztivál, azaz a Két Hetes (77) ünnep, ami a modern Kínában már csak "Szerelmesek napja"-ként emlegetett esemény. Hogy mire is emlékeztek tegnap a fiatal kínai lányok? Nos, ha nincs türelme senkinek a Wikipediát végigböngészni, akkor íme a rövid mitológiai háttere ennek a "dupla hetes" ünnepnek.

3f3931dda97a0d18975d_51.jpg

Itt van ez tündér csaj, a neve Zhinu. Ő a Mennyországban él és az a feladata, hogy színes felhőket szőjön az égen. Igen, ez a munkája, ezzel nem is érdemes többet foglalkozni, mert sokkal őrültebb dolgok jönnek még. Aztán itt van ez a fickó, akit Niulangnak hívnak. Ő a Földön él és az ő munkája egy tehéncsorda őrzése.

Valami totál illogikus oknál fogva Zhinu megunja a Mennyországot és úgy dönt, hogy a Földre száll hogy ott találja meg az igaz boldogságot... egészen pontosan egy marhatelepen. Most ugorjunk át Zhinu megdöbbentő és életre szóló választásának további vizsgálatán, a lényeg az, hogy Niulanggal szerelembe esnek és lesz két "kvázi" isteni babájuk és nagyon boldogan élnek együtt...

De csak addig persze, amíg Zhinu mama tudomást nem szerez a dologról. Az ázsiai anyák teljes dühével és haragjával, valamint felfegyverkezve a végtelen Mennyország erejével ez a némber azt követeli lányától, hogy azonnal térjen vissza a felhőszövéses melójához.

Eközben a Földön Niulang teljesen reményvesztett lesz. Odafordul az egyik tehenéhez és azt mormolja neki: "Oh, kedves barna tehén, hogy tudnám gondjaim mély barázdáit a homlokomról letörölni?"

Szeretett tehene békés ábrázattal fordul felé és szemében gazdájától kölcsönzött bánattal azt mondja neki: "Ölj meg, bújjatok el a testemben és menj találd meg a feleséged a Mennyországban."

Így tesz hát Niulang és felelőtlenül betuszkolja a még meleg döglött marha testbe, a két gyermeket és elindul felfelé. (Valószínűleg ekkor már ismerhették a Föld-Mennyország közti átájárás módszerét.)

images.jpeg

De Zhinu mama ezt is tudja! És egyáltalán nem boldog! Ezért előrántja a hajtűjét és egy folyónyi könnyet varázsol az ég és a föld közé. (Itt jegyezném meg, hogy mi ezt a folyót ma Tejútnak nevezzük és méreteit tekintve valóban elég, hogy szétválassza Zhinut és Niulangot. Örökre.)

De miért ünneplik ezt a nyomorult szerelmi történetet Kínában? Jogos a kérdés! Nos, azért mert a Qixi ideje alatt világraszóló szarka migráció indul meg az intergalaktikus térben és ezek a madarak egy hidat képeznek keresztben a Tejúton, amin Zhinu el tud szökni, hogy egy éjszakát tölthessen Niulanggal. Miért éppen szarkák? Miért nem galambok? Mert a galambok rossz fejek!

qixi.jpg

Hát van ennél romantikusabb, mint átkelni millió szarka tetemen, karodon két nedves gyerekkel, akiket épp most vettél ki egy döglött tehén hasából, hogy így randevúzz szerelmeddel? Ugye, hogy nincs!

Komolyra fordítva a szót, ezzel a nappal arra emlékeznek a kínaiak, mikor Zhinu, a szövőlány a tejút szarkahídján átkelve találkozott Niulang-gal, a pásztorfiúval. Zhinu egy rendkívül okos és ügyeskezű szentként vált ismertté, ezért a hetedik hó hetedik napjának az estéjén minden fiatal lány hozzá imádkozik, és arra kéri őt, hogy segítsen neki is ügyes és okos nővé válni, hogy a jövőben mindig boldogan élhessen.

118775332525904_3.jpg

Ezért másnéven ezt az ünnepet szokták a "Nők ünnepe" néven is emlegetni, ezért lett ez a nap hagyományosan Kína "nőnapja". A Han-dinasztia alatt már a nép körében népszerű volt így kérni Zhinu-t, de nem csak az ügyességért és okosságért, hanem gazdagságért is, hogy mielőbb gondtalanul élhessenek és értelmes gyermekeik születhessenek.

A Két Hetes ünnepén az emberek előszeretettel fogyasztanak édességeket, ide tartoznak a dinnyefélék és más gyümölcsök, valamint a különféle édes tésztafélék is, melyeket a helyi ízvilághoz igazítva készítenek el úgy, hogy a sütemények igazi specialitások legyenek. Ezeket aztán kiviszik a szabadba egy asztalra, így mintegy várva Zhinu-t, hogy az égből lejőve dícsérhesse azokat.

girls-qixi-festival-china_28623_600x450.jpg

Ezután bámulják a távoli éjszakai eget, és felidézik magukban a szentek szerelmének a történetét, közben pedig fogyasztják az előkészített édességeket, abban bízva, hogy ezáltal erőt kapnak, okosabbak és ügyesebbek lesznek. Az "Első Kínai Kulturális Örökségjegyzék" a "Hat nagy" hagyományos ünnep között említi a Két Hetes ünnepét is, úgy mint a Kínai Újévet, a Qingming fesztivált, a Sárkányhajó fesztivált, az Őszközép ünnepet és a Két Kilences ünnepét is.

Forrás: China Radio International, Shanghaiist

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása