pk-avatar-300dpi_copy.jpg

Főszerkesztőség: "A" ép. 1. em.

Xuan Wu Men Xi Da Jie, Xicheng Qu,

Peking, Kína

Agitprop titkárságvezető:

pekingi pont zsazsa kukac index pont hu

Pekingi Kacsa - Made in China

Hírblog nem csak Kínáról ☛ Érdekes, néha hasznos, de leginkább szórakoztató tartalom, amelyeknek csak egy része pekingi kacsa. ☛ A blogban a kínai nevek pinjin átírással szerepelnek, kivéve a magyaros átírásban meghonosodott neveket. ☛ Kínában néhány tartalom megtekintéséhez VPN kapcsolat szükséges.

Szálláshely foglalás Pekingben

Ha itt az AGODA.COM-on foglalsz szállást olcsó is lesz és a blogot is támogatod vele. A szállásfoglaló rendszer magyar nyelvű.

Kínai csajok - melléklet (18+)

collage.jpg

Panda TV - élő adás

iPandalogo.jpg

A GIF helye

Utolsó kommentek

Pekingi Kacsa exkluzív

David Bowie - China Girl

Kínai pontos idő (UTC+8)

Pekingi időjárás

Pekingi levegőminőség (AQI)

Kínai jüan (CNY) árfolyam

Kína - Google térkép

Kína térképe

China-Landkarte2-1.jpg

Kína zászlaja


China_240-animated-flag-gifs.gif_240x180

Kína címere

National_Emblem_of_the_People's_Republic_of_China.svg.png

Előtted ők jártak itt...

Creative Commons liszensz

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution 2.5 Hungary License.

mti_hirfelhasznalo.jpg

Get your own free Blogoversary button!

A 10 legnépszerűbb kínai étel - a külföldiek szerint

2013.04.19. 16:17 Pekingi Zsazsa

A kínai konyha híres változatos színéről, jellegzetes aromás ízéről, a területenként eltérő stílusáról és különleges összetevőiről. A következő tíz étel mindegyike egyedi a maga módján remek ízével, megjelenésével és hagyományos kultúrájával.

1., Édes-savanyú sertés

sweet-sour-pork.jpg

Az édes-savanyú sertés - esetleg csirke - különösképpen kedvelt kínai étel a kantoni konyhában. Mára az egész világon népszerű lett. Elkészítése egyszerű, jól néz ki és remek íze is van, így nem csoda, hogy a kedvenc kínai ételek közül ez viszi el a pálmát a külföldiek körében.

2., Kung Pao (Gong Bao) csirke

Kung-Pao-Chicken.jpg

A Kung Pao vagy Gong Bao csirke a Guizhou-i konyha leghíresebb étele. Egyaránt népszerű a kínaiak és a külföldiek körében is. Ha megkérdezünk valakit, mondjon egy kínai ételt, a Kung Pao csirke biztos közötte lesz.

3., Tavaszi tekercs

spring-rolls.jpg

A tavaszi tekercs kínai előétel, frissen vagy olajban sütve fogyasztják. Általában a Tavaszi Fesztivál idején tálalják, innen ered a neve is. A tavaszi tekercset vékony kerek tésztalappal készítik, melybe tölteléket tesznek majd forró olajban kisütik.

4., Tojásos sült rizs

fried-rice-china.jpg

A tojásos sült rizs a világon a legtöbbet rendelt kínai étel az éttermekben és a házhoz-szállítások során is. Általában köretnek eszik curry-s, sült vagy édes-savanyú ételekhez, de magában is kitűnő.

5., Fűszeres tofu

Mapo-Doufu.jpg

A fűszeres tofu is igen népszerű kínai étel és úgy tartják, hogy Szecsuan tartományból származik. Tofu (aludt szójatej) és darált hús - általában sertés vagy marha - kombinációja fűszeres csilis szósszal és olajjal készítve, világos-vörös színű egy-tál étel. "Hot" védjegyével jellegzetes, nyelv-zsibbasztó szecsuani étel.

6., Gombóc (Dumplings)

Jiaozi.jpg

Kína már a Szong dinasztia óta tökélyre fejlesztette a gombóc készítés művészetét. A kínai gombóc lehet gömbölyű, félhold alakú, főzhetik vagy süthetik. A töltelék lehet édes vagy sós, vegetáriánus vagy hússal és zöldség keverékkel töltött. Ez az egyik legnépszerűbb hagyományos étel Kínában és nagyon népszerű a külföldiek körében is.

7., Won Ton leves

won-ton-soup.jpg

Ez az egyik legnépszerűbb leves szerte Dél-Kínában és nem csak az utcai árusok között. A legismertebb won ton forma háromszög alakú. A négyzet alakú tésztát félbehajtják és a szemben lévő sarkait összehúzzák. Töltve is lehet készíteni, hasonlít a dumpling-hoz. A won ton-t általában megfőzik és levesben tálalják.

8., Pekingi kacsa (!)

Peking-Duck.jpg

Több mint 600 éves múltjával a sült pekingi kacsa leghíresebb ínyencsége Pekingnek és az egyik legnépszerűbb étel Kínában. Világszerte elismerik csábító fényes színét, ropogós bőrét és porhanyós húsát.

9., Sült tészta (Chow Mein)

Chow-Mein.jpg

Kínában a "chow mein"-t puha tésztából készítik. Ropogós sült tésztához több olajat kell adni és tovább kell pirítani, szárítani.

10., Sült garnéla kesudióval

Fried-Shrimps-with-Cashews.jpg

A fűszeres tofuhoz hasonlítva ez az étel igazán könnyűnek mondható. Köztudott az is, hogy tápláló, szép és persze finom. Úgy tartják, hogy a sült garnélarák és kesudió megvédi a szív- és agyi- érrendszert és megakadályoz szív- és egyéb érrendszeri betegségeket. A rák általában puha és könnyen emészthető ezért jól társul hozzá a keményebb és nehezebb kesudió.

Forrás: CW / Peter

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ccvv 2013.04.20. 23:47:23

Ha megkérdezünk valakit, mondjon egy kínai ételt, a Kung Pao csirke biztos közötte lesz.

Páneurópai Harci Kos 2013.04.21. 02:36:24

Engem hiába kérdez erről bárki, abból kérek, meg ebből szeretnék, szavakat használom ezekre:)

viszont azt leszögezem, hogy a hazai kínai konyha és a tényleges kínai konyha között észvesztően nagy ízbeli (és szagbéli) különbségek vannak.

kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2013.05.13. 03:33:09

Eléggé egybe vág a lista a személyes tapasztalataimmal, kivéve, hogy az édes-savanyú sertés helyett az édes-savanyú leves az egyik leggyakoribb kérés pl. a magyaroktól. Ez viszont Kínában messze nem ennyire népszerű étel, így a legtöbb étteremben mást kell választani helyette

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2013.05.19. 14:21:35

"Chow Mein" ?? Ez honnan jott? Chao Mien!!!

Maskulonben ehelyett Lamien-t kellett volna valaszd, mert az a legnepszerubb kinai teszta etel!! Sult teszta tobbnyire muszlin (Xinjiang) etteremben van, mar emiatt sem lehet a top listan... Nem tudtad? :)

Chaoyang · http://xiongyali.blog.hu 2013.05.20. 01:33:45

@Chaoyang: sorry a figyelmetlensegemert. "A KULFOLDIEK SZERINT". Igy mar ertem. Ezzel egyet is tudok erteni :))

kbalazs · http://www.chinabiz.hu 2013.06.21. 08:14:40

@Chaoyang: ha már javítasz, akkor tedd helyesen.

1. A sült tészta kínaiul 炒面, amit chaomian-nek írunk át pinyinbe, nem pedig e-vel, ahogy te tetted. A lamian-ben ugyanígy (ott is ez a szó szerepel).

2. A chow mein egy régóta használt átírás erre a kajára, itt megtalálod, hogy miért: en.wikipedia.org/wiki/Chow_mein

Mtepet 2015.04.23. 11:34:30

Nekem a csípős marha a kedvenc levesem. A legfinomabbat rendszeresen a Ráday utcában lévő Wokzillában eszem, akárhányszor próbáltuk otthon megcsinálni, nem sikerül olyanra...:/ Nem tudom mi lehet a titkuk, de nagyon finom, az már egyszer biztos. Itt meg tudjátok nézni az éttermet: www.wokzilla.hu/

Éva Sztrimbej 2021.07.09. 10:20:16

a kínai öt fűszerrel készült étel készítése érdekel.
süti beállítások módosítása